середа, 05 квітня 2017 01:03

Чорнобильці перекривали трасу Київ-Харків
6

Чорнобильці перекривали трасу Київ-Харків
Фото: Денис Скриль

5 квітня 2016 року чорнобильці перекривали трасу Київ-Харків в Полтаві та Лубнах. Вимагали, щоб уряд не скорочував соціальні пільги.

20 полтавських чорнобильців біля авторинку рухалися один за одним по пішохідному переходу. Схожу акцію проведи під Лубнами.

В руках люди тримали плакати з написами "Чорнобильці за соціальну справедливість", "Ліквідатори ще живі", "Ні геноциду власного народу".

"Проводимо попереджувальну акцію, щоб уряд України і президент звернули увагу на те, що ми ще живі, що у нас дуже багато проблем як зі здоров'ям, так і з пенсіями. Не потрібно забирати всі пільги, ми не зможемо прогодувати свої родини", - розповів Микола Міщук, ліквідатор аварії на ЧАЕС 1 категорії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пільговики будуть платити податок на землю.

Водії кілька сварились із активістами. Спробували кілька разів прорватись повз блокувальників. Поліція переправила рух транспорту через місто, щоб не виник затор.

Через рік влада так і не виконала обіцянок, які давала чорнобильцям. Кардинальних змін в соціальній підтримці не відбулось.

"Влада живе в паралельному світі. Вважають нас мурахами, які обрали їх до красивих кабінетів. За рік нас так і не почули. Тільки годують подачками. Наприклад, на півроку дають 6 літрів бензину. На нашу думку, це знущання. "Чорнобильські закони" і рішення суду щодо виплати пенсій ліквідаторам не виконуються ні в 2016, ні в 2017 році", - розповів Микола Дибін, голова "Фонду інвалідів Чорнобиля" в Полтаві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорнобильці проривались до Верховної Ради.

Статус чорнобильців та переселенців із зони відчуження регулює Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Торік в закон були внесені зміни щодо скасування частини пільг і виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Через це по всій Україні були акції протесту.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильці перекривали трасу Київ-Харків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі