середа, 13 березня 2019 17:16

Ціна на овочі знизиться вдвічі протягом кількох тижнів
9

Ціни на овочі знижуються
Фото: Ольга Стенько
Валентині Іванівні постійні покупці даруют квіти
Прилавок з рибою на Центральному ринку Полтави
Прилавок з рибою на Центральному ринку Полтави
Свіжа риба на Центральному ринку Полтави

На Центральному ринку Полтави в неділю напередодні Великого посту було людно. Полтавці скуплялися після ажіотажу 8 березня.

У критому ринку людей багато, але без натовпу — придивляються до птиці, купують м'ясо.

Ціни на свинину коливаються, залежно від попиту й наявності м'яса. Взимку знижуються, бо люди беруть поросят у зиму і вигодовують рік. Навесні м'ясо трохи дорожчає.

"У піст ціни не скидаємо, беруть добре. Бо постувати зараз дорого. Подивіться ціни на рибу", — сказала продавчиня Ольга.

Вона продає м'ясо фермерських свиней із Решетилівського району.

Ціна на сало від 20 грн за обрізь до 100 грн, середня — 50 грн/кг. Кісточки на борщ від 20 грн, ребро 80, гуляш від 80 грн, м'якоть свинини від 90 грн/кг.

Яловича грудинка від 60 грн, м'якоть від 85 грн. Курятина від 50 грн/кг, чвертка заморожена 35, охолоджена 39,90. Куряча чвертка "Наша Ряба" коштує 48,90 грн.

У рибному павільйоні покупців майже немає. Торгівля йде слабо.

Найдешевша риба — карасі, виловлені в місцевих річках, по 29 грн за кг. Трохи дорожчий пеленгас: дрібний по 33 грн а за крупніший, вагою від кілограма, просять 125 грн/кг. За словами продавців, возять його з міста Генічеськ Херсонської області.

Свіжий короп від 40 до 65 грн, щука — від 65 грн/кг. Несвіжих лящів із написом "для тварин" продають по 10 грн/кг. Найдорожча річкова риба - судак по 170 грн.

"Судака беруть переважно кафе й ресторани. Попит на рибу малий, бо дорога. Ось потепліє, ловитимуть більше місцевої і ціна трохи впаде", — розповіла продавчиня свіжої риби Олена.

Автор: Ольга Стенько
  Прилавок з рибою на Центральному ринку Полтави
Прилавок з рибою на Центральному ринку Полтави

Найдешевша свіжоморожена риба — чорноморська кілька по 26 грн та бички по 33. Минтай від 78 грн, за хек просять 98, горбушу пропонують по 200.

Оселедець морожений від 54 грн, солоний - 56. Морожена скумбрія - 92 грн, солона — 110. найдешевша солона риба — тюлька по 29 грн/кг.

Поряд із павільйоном торгують фруктами й овочами. Огірки коштують 70-79 грн за кілограм, помідори — 55-70, гриби — 35-37, яблука — від 7 до 15 грн. Солодкий перець — від 70 грн.

"Ціни на овочі падають. Після свят знижується попит. Та й весна почалася. Кожного тижня дешевшатимуть. У мене все імпортне, окрім огірків — один сорт з Охтирки, другі привозять із Кременчука. Наступні кілька тижнів ціни на овочі й фрукти впадуть наполовину. А перед Великоднем трохи піде здорожчання. Після свят знову дешевшають, бо в людей вже почнеться своя городина", — вважає продавчиня овочевого кіоску Тамара.

Поряд ятка із ковбасними виробами Хмельницького м'ясокомбінату. Тут можна знайти ковбасу на різну ціну. Найдешевша — кров'янка. Є по 44 гривні й дорожча — по 65. Печінкова по 75. Найдешевша копчена ковбаса коштує 87 грн. Продають ще фермерську сметану по 28 грн за літр, творог і сиркову масу по 37грн/кг, твердий сир "Російський" по 98 грн.

"До 10 числа погано скуповуються. Приходять, в основному, в середині місяця, коли дають зарплату. Перед 8 березня брали все добре, а в суботу почався спад. Під час посту купляти ковбасу не перестають. Не всі ж постують. Останній раз вартість піднімалася перед Новим роком. А так ціни стабільні", — розповіла продавець ковбасного магазину Марія Іванівна.

Серед рядів, де торгують яйцями, впадають в око яскраві кольори. На столі акуратними гірками викладені яйця, а поруч в обрізаних пластикових пляшках розставлені букети квітів: троянди, тюльпани й мімоза. Виглядає, наче лоток квіткарки. Але стоїть табличка: "Квіти не продаються".

Автор: Ольга Стенько
  Валентині Іванівні постійні покупці даруют квіти
Валентині Іванівні постійні покупці даруют квіти
"Це на 8 березня привітали постоянні покупці. В мене є прихильники, багато років працюю на ринку. Тут день швидко проходить", — посміхається продавщиця Валентина Іванівна.

Ціни у Валентини Іванівни з початку року майже не змінилися. За домашні дрібні яйця просять від 18 грн за десяток, середня ціна — 22-25 грн. Фабричні яйця дорожчі — від 25 грн, великі з двома жовтками — по 30. На ринку можна знайти й бій яєць — просять 10 грн за десяток.

Десяток домашніх яєць купила 62-річна полтавка Марія Гоненко. Чекала закінчення свят, щоб скупитися перед новим тижнем.

"Прийшла на базар за зеленню й домашніми яйцями. Купила ще цибулі, в магазинах вона по 20 гривень, а тут по 16. Мені поступилися ціною, то по 15 взяла 2 кілограми. І картоплі — по 6 гривень. Трохи в'яла, але на суп піде. Зекономила на все про все не менше 20 гривень", — підрахувала Марія Василівна.

По 6 грн пропонують картоплю другого сорту, яка не дуже свіжа. В кіосках з імпортними овочами можна знайти молоду, привезену з Єгипту по 60 грн.

На ринку часник значно дешевший, ніж у магазинах — по 20 грн/кг.

"З осені ціну не піднімали. Ми купуємо часник у селян. Вони готові віддавати за будь-яку ціну, бо немає ринку збуту. Раніше люди здавали заготівельникам, а ті — далі, потім товар ішов на Росію. Тепер не закуповують", — розповіла Тамара Петрівна, яка привезла товар із Котельви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На полтавських гуляннях роздавали млинці

Популярний товар — зелень. Її продають і в критому ринку, і в рядах. Товар викладають на прилавок, уже не кутають від морозів. Тут ціна незмінна: пучки по 5 та 10 грн. Збільшилася кількість зелені, яку в'яжуть в пучки. Так продавці регулюють ціни.

"На закупці зелень дешевшає. Була по 220 за кілограм. Зараз кріп і петрушка 150 і 200 гривень за кіло, так само рукола. Поки що зелень привозна, з теплиць у Мелітополі. Через місяць будемо й самі вирощувати. Ціна потроху знижується, почне суттєво падати десь після 1 травня", — пояснила зеленщиця Юлія.

На виході з ринку — стихійний базар. Тут свої товари розкладають селяни. Розставляють пляшки з молоком, пакети із сиром та банки сметани. Жінка з чоловіком розповідають, що приїхали з Котельви, продають молоко від своєї корови по 15 грн за літр, сметана — по 30 грн, кисломолочний сир по 30 грн за півкілограма.

"Віддаємо за безцінь. У магазині 400 грамів сметани продають за 20 гривень, а тут 15 за півлітри і нікому не нужне", — вважає Тетяна.

З початком тепла в рядах торгують цибулею на посадку. Скуповується молода подружня пара. Молода полтавка Валентина вважає, що ціни на ринку завищені. Більшість продуктів вони з чоловіком купують у супермаркетах. Але за картоплею, яблуками та зеленню ходять на ринок. Тут же купують цибулю на посадку.

"Беру для мами, вона мешкає в Черкаській області. Сорт Золотиста в Черкасах посівний матеріал значно дорожчий. А тут купили півтора кілограма на 90 гривень", — розповіла Валентина Герман.

"І в нас подорожчає. Сонце присвітить, ціни підуть вверх, як люди почнуть садить. Думаю, за кілограм підніметься до 150 гривень. Дивлячись який сорт, звісно", — продавчиня Любов із Мачухів Полтавського району спритно відраховує решту.

Учора Ощадбанк почав видавати субсидію "живими грішми". За день субсидіантам зарахували 333,4 млн грн допомоги на банківські картки.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на овочі знизиться вдвічі протягом кількох тижнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають