вівторок, 23 червня 2020 12:58

Будував храми та боровся за справедливість: помер митрополит Софроній

Будував храми та боровся за справедливість: помер митрополит Софроній
Митрополит Черкаський і Канівський Софроній помер після тяжкої хвороби. Фото: УПЦ

22 червня о 23:08 помер митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитро Дмитрук). Йому було 80 років.

"З глибокою скорботою і сумом сповіщаємо, що після тривалої і виснажливої хвороби відійшов до Господа митрополит Черкаський і Канівський Софроній - видатний архіпастир землі Черкаської, храмобудівничий, невтомний трудар на ниві Божій", - повідомляють в єпархії.

Митрополит Софроній народився в селі Мнишин Гощанського району на Рівненщині. До армії робив на будівництві. Після служби навчався в Московській духовній семінарії та академії. Після закінчення тут викладав.

В кінці 90-х років митрополит ініціював дослідження архівних документів про червоний терор проти священнослужителів у центрі України. Тоді за 3 роки опрацювали понад 800 справ на церковників. Всіх їх знищили радянською владою. 144 священиків, яких замордували енкаведисти, церква прирахувала до лика святих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Covid-19 захворів митрополит ПЦУ

Черкаська єпархієя Української православної церкви видала книгу "Святі новомученики і сповідники черкаські: життя, подвиги, страждання".

9 серпня 1992 року став єпископом Черкаського і Канівського, керівником новоствореної Черкаської єпархії. За його ескізом в парку Черкас звели Свято-Михайлівський собор. Його висота становить близько 80 м. Поряд, за проектом Сафронія, у вигляді голуба було розпочато будівництво храму святого архістратига Михаїла. Висотою в 131 м. Там буде актовий зал, бібліотека, музей та оглядовий майданчик, з якого видно навіть за межами Черкас.

Софроній багато років очолював "проукраїнську групу" єпископів УПЦ МП та прагнув збудувати незалежну українську православну церкву.

Митрополит Української греко-католицької церкви у Філадельфії Стефан Сулик помер у віці 95 років. У нього виявили коронавірус. Був найстаршим єпископом УГКЦ.

Зараз ви читаєте новину «Будував храми та боровся за справедливість: помер митрополит Софроній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі