пʼятниця, 03 серпня 2018 18:45

Британський продюсер записав унікальний проект із львівським оркестром
8

"Коли моя дружина Юдіт почула першу пісню з проекту, сказала: "Це музика зцілення, мені стало краще!". Вирішив, не зупинятись", – говорить британський продюсер, власник музичного лейблу Toccata Classic Мартін Андерсон.

У холі Львівського Палацу мистецтв 31 липня з місцевим оркестром Ukrainian Festival Orchestra записують "Пісні для Юдіт". Цей проект присвячений дружині Андерсона, яка померла від раку. Твори для концерту він замовляв у композиторів зі всього світу.

"Друзі, я розумію, що це складно. Але нам треба зіграти цей уривок максимально делікатно. Ваші смички мають ледь торкатися струн, - каже английською Пол Манн, 53 года, всесвітньо відомий дирижер з Лондона. - Давайте спробуємо ще раз".

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Музичний проект "Пісні для Юдіт" у Львові записували 11 днів, працювали по 8 годин. Створили дві платівки - 23 композиції. Деякі уривки доводилось записувати по 10 разів
Музичний проект "Пісні для Юдіт" у Львові записували 11 днів, працювали по 8 годин. Створили дві платівки - 23 композиції. Деякі уривки доводилось записувати по 10 разів

У конференц-залі понад 40 смичкових музикантів сидять на стільцях. Дехто – без взуття. У залі задуха. Перед ними - пюпітри з партитурами. Музиканти часом щось позначають у них простими олівцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український фільм отримав нагороду престижного кінофестивалю

"Граємо такт 343. Зробіть це "піано" максимально глибоким, і в той же час - тихим, - Пол Манн чухає потилицю баттутою (диригентською паличкою - Gazeta.ua). Підносить її вгору, відраховує ритм і дає вказівку починати.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Музиканти Ukrainian Festival Orchestra записали  23 композиції
Музиканти Ukrainian Festival Orchestra записали 23 композиції

Оркестр грає. Диригенту не подобається, він зупиняє музикантів. Старе покриття підлоги скрипить. Через це неодноразово припиняють запис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Штатах вперше опублікують невидану прозу Гемінґвея

"Пол Манн - вимогливий диригент, - розповідає заступник директора Львівського органного залу, керівник Ukrainian Festival Orchestra Тарас Демко, 27 років. Говоримо в перерві між записом на балконі Палацу мистецтв. - Цей проект важливий для нас із двох причин. Це потужна школа для нашого оркестру. Пол керував датським Симфонічним оркестром Оденсе, працював із Лондонським симфонічним оркестром. А це - максимально висока планка. Друге - проект дозволить нам отримати багато відгуків".

Ukrainian Festival Orchestra Тарас Демко заснував спільно із директором Львівського органного залу Іваном Остаповичем у 2014 році. Оркестр гастролює в Україні та за її межами.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Тарас Демко - заступник директора Львівського органного залу,  керівник Ukrainian Festival Orchestra
Тарас Демко - заступник директора Львівського органного залу, керівник Ukrainian Festival Orchestra

"Щороку наш оркестр готує по 24-25 програм, а це надзвичайно багато, - ділиться Тарас Демко. В руках крутить телефон. - Але це дає можливість співпрацювати з найкращими музикантами. Працювали із львів'янкою флейтисткою Марією Семенюк. Вона грає у "Консертгебау" - королівському концертному залі в Амстердамі. Сподіваюсь, наші музиканти також отримають світове визнання".

Повертаємось до залу. Кінцівку композиції з соло скрипки перезаписують понад 10 раз.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Диригент Пол Манн. Він керував всесвітньо відомим датським Симфонічним оркестром Оденсе, працював із Лондонським симфонічним оркестром
Диригент Пол Манн. Він керував всесвітньо відомим датським Симфонічним оркестром Оденсе, працював із Лондонським симфонічним оркестром

Музиканти стомлені, позіхають. У перервах розтирають руки. Пол Манн та Мартін Андерсон, який протягом усього запису сидів на задньому ряду, виглядають задоволеними: по закінченні запису аплодують та схвально кивають головами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "9 млн грн із податків на тупе та понуре кіно" - скандал у мережі

"Спочатку наша робота була повільною і важкою. Але так буває з кожним оркестром, який бачить партитури вперше, - розповідає 62-річний Мартін Андерсон. Говорить обпершись на стілець. Поправляє сиву бороду. – В роботі з музикантами важливо знайти потрібне звучання. Проект непростий. Його писали сучасні композитори, які дозволяють собі виходити за рамки традицій класичної музики. Кожен інструмент у цих композиціях важливий. Найменша помилка - надто голосний, чи надто твердий звук - може бути фатальним для композиції. Тому й працюємо так довго над одним уривком".

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Мартін Андерсон - продюсер та засновник британського музичного лейблу Toccata Classics
Мартін Андерсон - продюсер та засновник британського музичного лейблу Toccata Classics

"Ви напевне чули про американського диригента українського походження Теодора Кухара. Розповів йому про цей проект. Він запевнив, що у Львові, є саме оркестр, який підійде нам. Так я почав працювати з Ukrainian Festival Orchestra".

Прошу розказати більше про ідею проекту.

"Все почалося із одного твору. Юдіт залишилось жити місяць. Я попросив свого хорошого друга, композитора Стіва Елкока написати композицію спеціально для неї. Наступного дня він надіслав "Пісню для Юдіт". Можливості зробити повноцінний оркестровий запис не було. Я включив дружині міді-реалізацію - відтворення через електронну програму. Пізніше звернувся до багатьох знайомих композиторів написати щось. Так з'явилось трохи менше сотні творів для струнного оркестру".

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Музиканти Ukrainian Festival Orchestra
Музиканти Ukrainian Festival Orchestra

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Махно грав і ганяв гусей" - чим дивує єдиний в Україні музей гармоніки

У хол виходять музиканти, несуть футляри з інструментами. Обступають Мартіна, слухають його розповідь:

"Юдіт померла у 37 років. Родом була із африканської країни Ерітрея, що межує з Суданом та Ефіопією. У нас залишився син Алекс. Йому 8. Він уміє грати на скрипці та фортепіано. Знаєте, вперше в історії класичної музики сотні композиторів писали музику для жінки африканського походження".

Очі Мартіна Андерсона червоніють, голос починає тремтіти.

Музиканти фотографуються з ним. Потискають руки, дякують.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Львівський оркестр Ukrainian Festival Orchestra  із Мартіном Андерсеном, диринентом Полом Манном та звукооператорами
Львівський оркестр Ukrainian Festival Orchestra із Мартіном Андерсеном, диринентом Полом Манном та звукооператорами
Зараз ви читаєте новину «Британський продюсер записав унікальний проект із львівським оркестром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі