середа, 19 червня 2019 10:58

Бариста поділилась секретами і тонкощами заробітків

Бариста поділилась секретами і тонкощами заробітків
Секрети роботи баристою. Фото: irpin.news

Влаштувалась на роботу баристою за оголошенням. Сказали, що можна без досвіду роботи. Прийшла на співбесіду. Власник каже, що йому потрібен високий прибуток і мінімум затрат. Ввічливо погодилась. Сказав прийти наступного дня на стажування.

О восьмій ранку вже була на роботі. Відразу поставили за бар, бо нема кому працювати. Показали, як готувати каву. Перший клієнт замовив арабіку. Поняття не маю, що воно таке, бо навчили варити лише американо й еспресо. Гість залишився незадоволений і з американо в руках.

Підійшов досвідчений бариста і почав розказувати правила роботи.

"Економ на продуктах. У калькуляції написано одне, а ти віддавай каву з меншою кількістю молока. На алкогольному барі не доливай пиво. Це для перестраховки. Якщо раптом спінилось, можеш компенсувати тим, що зекономила", - каже мій новий колега.

Питаю його про контингент людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни зросли: скільки коштує алкоголь в Україні

"Багато людей не можуть пояснити, що вони хочуть чи що не влаштовує. Був випадок, коли підійшов гість із претензіями, бо кава має присмак паперу. Спробував ту каву - наче нормальна. Люди не вміють аргументувати недоліки".

Чую від баристи про якісь "лєваки". Питаю, що це за продукт такий. Каже, треба дивитись, із чого є плюс за продукцією, яку можна продавати. Коли продаєш, не вносиш до рахунку і забираєш гроші собі.

Тут за рахунок цього і живуть. Ставка 200-250 гривень за зміну. Зміна 8:00 - 20:00. Чайових майже не залишають.

Приміщення без кондиціонера. Вже знайомий бариста каже, що взимку дуже холодно.

"Сидів на табуретці, поки не було гостей. Опускаю очі донизу - біжить пацюк. Поскаржився власникам. А ті кажуть, яка різниця - це ж кава. Влітку бігають таргани. Вони є у всіх кав'ярнях. Мало хто з ними бореться. Наші власники кажуть використовувати антисептики".

Після почутого зрозуміла, що каву буду пити лише вдома.

За цілий день у касі 2 тисячі гривень. 500 гривень витратили на продукти. За день 1500 гривень у касі - дрібниці.

На роботі працювала півроку. Зарплата за місяць - 5 тисяч гривень максимум. На "лєваках" заробляла по 200 гривень, але таке було не щодня. Людей приходило мало, бо несмачна кава. Та й на роботу беруть людей, які нічого не розуміють у цій сфері.

У березні в місті Дніпрі з'явилося кафе R/CAFÉ, в якому працює робот-бариста. Таке роботизоване кафе стало першим не тільки в Україні, але й Європі.

Зараз ви читаєте новину «Бариста поділилась секретами і тонкощами заробітків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі