вівторок, 24 липня 2018 07:10

Археологи розкопали золото Скіфського періоду
5

Унікальні речі знайдені під час розкопок
Фото: poltava.to
Унікальні речі знайдені під час розкопок
Унікальні речі знайдені під час розкопок
Унікальні речі знайдені під час розкопок
Унікальні речі знайдені під час розкопок

На території історико-культурного заповідника "Більськ" у Котелевському районі Полтавщини археологи знайшли унікальні речі скіфських часів. Це золоті бляшки, срібні монети, бронзове дзеркало та шкіряний пояс. Також знайшли унікальні артефакти, що вказують на розвинену торгівлю та промисловість скіфів. Про результати розкопок стало відомо 24 липня торік.

Археологи працювали в урочищі Скоробір, повідомив портал "Новини Полтавщини".

"Знахідкам близько 2,6 тисячі років. Ми розкопали залишки кістяка коня, цілий глиняний глечик, три бронзові бляшки та вток для списа. Також у кургані знайшли залишки двох людських скелетів," - розказав Ігор Корост, директор заповідника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкопали унікальний артефакт роду Рюриковичів

Також у липні 2017-го на Полтавщині під час дорожніх робіт випадково знайшли стелу із слідами бога Вішну та Палиці Брахмана. Зображення висічені, ймовірно, кам'яною сокирою чи подібним інструментом. Археологи припускають, що стела прикрашала стародавнє поховання вождя чи духовного наставника індоєвропейського племені. Кам'яній плиті близько 4 тисяч років. Артефакт потрапив до експозиції кам'яних скульптур Полтавського краєзнавчого музею

Того ж року на розкопках в урочищі Царина Могила, що на Котелевщині, археологи знайшли унікальний цілий глиняний посуд, бронзові прикраси та наконечники стріл.

Курган скіфського царя виявили у російській республіці Тива. Його знайшов археолог доктор Джино Каспарі зі Швейцарії. Поховання добре збереглося у вічній мерзлоті і болотистому ґрунті. Воно відноситься до VIII-IX століття до нашої ери.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розкопали золото Скіфського періоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі