Ексклюзиви
субота, 01 червня 2019 12:56

Яку пасту треба їсти, аби не погладшати

Яку пасту треба їсти, аби не погладшати
Максим Шерстюк готує пасту вдома. Фото: Максим Шерстюк

Максим Шерстюк із Розсошенців Полтавського району відкрив домашнє виробництво пасти.

Кореспонденту "Газети" розповів, як зайнявся цією справою.

Максиму 43 роки. 2016-го почав експериментувати з пастою, з 2017 — продає під торговою маркою La pasta - e basta від 85 до 110 грн за 300-грамову упаковку.


З чого почалася любов до макаронів?

Любив макарони з дитинства.

Мама постійно згадувала, що я часто просив приготувати "клолика і велмішельку" (кролика і вермішельку). Ще в 1995-1996 році батько відкрив в Полтаві своє підприємство. Продавали київські макарони. Облаштували точку на ринку. Якось друг дав скуштувати італійську пасту. Це було кохання з першого укусу. Захотів робити таку ж. З другом знайшли приміщення з низькою орендою, придбали обладнання задешево і почали готувати. Підприємство проіснувало недовго — посварилися із власником приміщення. Шукав інвесторів. Домовився з одним бізнесменом, той був готовий надати кошти на обладнання. Коли я все порахував і склав список — відмовився. 100 тисяч доларів було надто дорого. Тоді намагався влаштуватися на італійські фабрики з виготовлення пасти, аби навчитися хоча б чомусь. Проте не брали.

Чи завжди працював у "макаронному бізнесі"?

Після невдач із пастою створив невеликий бізнес з установлення опалювальних систем, де і працював до 2013 року. З 2011-го по 2015 жив у Балашисі Московської області. Там було багато підробітків, але жоден не пов'язаний з пастою. Був і вантажником, і менеджером. 2015 року розлучився і вирішив повертатися в Україну. Ще будучи в Росії, закрив приватне підприємство, тож після повернення в Україну не мав нічого. Поїхав жити до батьків. Спершу роботу не шукав. Але вже на третій місяць вдома грошей не лишилося, навіть пішки в центр ходив, бо не вистачало на проїзд. Осяйнула думка — чому б не продовжити займатися пастою? Вона асоціювалася з масштабністю, промисловістю. Думав, що їх роблять, як макарони в Україні — лише на фабриках. У Google знайшов багато приладів для готування пасти вдома.

Як дістав гроші?

Допоміг випадок. Зателефонував чоловік, якому я встановлював систему опалення ще 2009 року. Зробив замовлення на опалювальні труби. Я допоміг, і заробив рівно необхідну суму. Придбав усе, що треба для роботи вдома. Обрав дерев'яну стільницю — саме таку використовують найкращі виробники пасти. Купив прилад для нарізання тіста, ножі, миски. Багато часу витратив на пошук борошна. Знайшов підходящу італійську семолу — а саме так називають пшеничне борошно твердих сортів — у постачальників з Києва. Вони замовляють у провідного італійського виробника.

Яку пасту готуєш зараз?

Спершу не знав рецептів. Почав більше читати, експериментувати. Врешті обрав найсмачніший і найкорисніший рецепт з Півночі Італії. Там для тіста використовують лише борошно та яйця, без води. Я ще додаю різні трави, сік. Зараз маю близько 15 видів. Для зеленої пасти беру шпинат, базилік чи спаржу. Для жовтої — морквяний сік чи шафран, а для рожевої — буряковий сік. Також можу додати гриби та пармезан. Та смак не лише від інгредієнтів залежить. Важлива і форма, різновидів якої понад 600. Мою беруть на подарунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У кожному регіоні свій сир" - українка розповіла про особливості туризму в Італії

Чи завжди все виходило вдало?

Перший час готував лише для себе, експериментував, і на майстер-класах. Якось "Нова пошта" замовила кілька коробок. Готував цілий день. Увечері спакував, поклав у холодильник — хотів віддати наступного дня свіжою. Вночі встав попити води, вирішив перевірити пасту — а вона вся злиплася! До ранку сидів і розліплював кожну смужку. Нагадував потім панду із темними колами під очима.

Чи правда, що від пасти гладшають?

Люди легко товстішають лише на макаронах із м'яких сортів борошна. У них високий глікемічний індекс, містять багато швидких вуглеводів. Ті легко відкладаються в жир. А паста з твердих сортів — ні. Вона дає багато енергії, при цьому містить менше калорій.
Я їм пасту двічі на день. І не товстий. При приготуванні звертайте увагу не лише на склад самого тіста, а й на соус, яким здобрюєте страву.

30 квітня в Полтаві не працює ресторан швидкого харчування McDonald's.

Зараз ви читаєте новину «Яку пасту треба їсти, аби не погладшати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути