вівторок, 24 вересня 2019 12:25

29 пасажирів автобуса згоріли живцем

29 пасажирів автобуса згоріли живцем
narodna-pravda

36 років тому на Закарпатті спалахнув автобус. Живцем згоріли 29 пасажирів.

Аварія сталася біля села Залужжя Мукачівського району.

Вечірнім рейсом автобуса "Мукачево-Арданово" поверталися додому учні ПТУ та працівники Мукачівської трикотажної фабрики, жителі сіл Доробратова, Арданова, Дунковиця та Горбок.

Автобус заїхав на розлитий лак, який вилився з ємкості, що впала з вантажівки на дорогу. За лічені секунди автобус опинився у полоні полум'я, пригадує закарпатець Василь Шетеля.

"У вогняній пастці опинилось 38 людей. Серед них 3-річний хлопчик - наймолодша жертва трагедії. 4 особом вдалось вискочити неушкодженими. Вони отримали лише психологічні травми. 11 не могли вибратись із автобуса, згорівши живцем, 23 доставили до лікарні. 18 із них протягом 10 днів померли", - пише Шетеля.

Слідчі встановили, ємкість не була належним чином закріплена в кузові, днище якого було металічне. Швидкість вантажівки не перевищувалася. На повороті кріплення обірвалось і саморобна ємкість, яка герметично не закривалась, зсунулась, розломивши борт і впала на дорогу. Лак почав виливатись.

Водій автомашини і товарознавець вийшли на дорогу один із боку напряму Іршави, а другий у напрямку Мукачева і стали руками і знятим одягом подавати знаки, щоб транспорт, який рухається, зупинявся.

"У цей час їхав автобус із людьми. Водій автобуса трохи призупинився, але побачивши, що проїзна частина практично вільна, виїхав на розлитий лак. За цей час лак розм'ягчив бітумне дорожне полотно настільки, що колеса в автобусі пробуксовали, - розповідає чоловік. - Водій, газанувши, намагався проїхати, але від вихлопної труби лак і пари лака вибухнули і суцільним полум'ям обхопили автобус", - пригадує Шетеля.

Водій встиг відкрити передні та задні двері та вискочити з кабіни. Пасажири вискакували у вогонь і бігли. Обгорілі падали. 11 вибратись не змогли, згорівши в автобусі. "Швидкі" їхали із лікарень Мукачівського й Іршавського районів і почали вивозити обгорілих людей. Перших постраждалих довставили до Доробратівської дільничої лікарні о 16:15 військовою машиною. Всього доставили 10 осіб. Інших повезли до Мукачево.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час землетрусу загинуло 2,4 тис. людей

Постраждалим надавали кваліфіковану лікарську допомогу. Санавіацією протягом 2 год. із Ужгорода прибули лікарі з запасами ліків, а за 4 години прибули спеціалісти з Києва теж із запасами ліків. Наявність необходних медичних препаратів, незважаючи на важкі опіки тіла і дихальних шляхів, облегшували біль постраждалим.

Водій автобуса був при тямі та дуже переживав, намагався з'ясувати, яка відповідальність йому загрожує, не усвідомлюючи свій важкий стан. На третю добу троє, включаючи водія автобуса, померли у Доробратівській лікарні, на 6-й день семеро перевезені до реанімації Мукачівської ЦРЛ, де протягом 5 днів шестеро померло. Один постраждалий із Доробратівської лікарні та 4 із Мукачівської ЦРЛ санавіацією були переведені до опікового відділеня обласної лікарні. Всі вони вижили.

2003-го звели пам'ятний знак. До нього в день трагедії щороку приходять рідні та знайомі загиблих, щоб помолитись за їхню пам'ять.

Тоді радянська влада замовчувала інформацію про аварію. Немає жодного фото. Наступного дня поклали нове асфальтне покриття, передає телеканал Сіріус.

Велика пожежа розгорілася на Подолі у Києві 9 липня 1811-го. Тоді за 3 дні вигоріло 2068 подільських будинків. На початку XIX ст. Київ складався з 3-х районів - Печерської фортеці, Верхнього міста та Подолу. У місті проживало до 40 тис. жителів.

Більшість будинків розташованих на Подолі були побудовані з дерева, лише деякі укріплювались каменем. У липні в місті стояла сильна спека. Тоді висохли колодязі та деякі райони Дніпра. Пожежа розпочалась в районі Києво-Могилянської академії та поширилась на Контрактову площу та Флорівський монастир.

Зараз ви читаєте новину «29 пасажирів автобуса згоріли живцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі