вівторок, 03 вересня 2019 18:34

529 першокласників Гайсинського району сіли за парти цьогоріч

529 першокласників Гайсинського району сіли за парти цьогоріч
Начальниця Гайсинського управління освіти, фізичної культури і спорту Валентина Шрамко сидить у власному кабінеті

Із понеділка розпочався новий навчальний рік. Про роботу закладів освіти Гайсинщини і нововведення у цій галузі спілкуємось із начальницею районного управління освіти, фізичної культури та спорту Валентиною Шрамко, 45 років.


Як цього року минув моніторинг готовності навчальних закладів району?
– Усі заклади готові до початку нового навчального року. Це 21 дитячий садок і 29 закладів загальної середньої освіти. Всюди ошатні класи, коридори, чисто, оновлено. Є відповідне методичне наповнення.
Що можете сказати про введення реформи Нової української школи на Гайсинщині?
– Район повністю готовий до впровадження Нової української школи. 529 першокласників сіли за парти цьогоріч. Для них школи повністю забезпечені навчально-технічною базою, стовідсотково закуплені одномісні парти. На перші класи придбано 29 комп'ютерів, 8 проекторів, є новий дидактичний матеріал. За сприяння адміністрацій шкіл, учителів і спонсорів обладнані сучасні класні кімнати. Також кожен першокласник Гайсинщини отримав подарунок від влади району. Це книга "Велика енциклопедія про все на світі". А всі вчителі перших класів пройшли відповідні курси й отримали посвідчення на освітній платформі "EdEra".

Яка цього року ситуація з кадровим забезпеченням навчальних закладів району?
– Уже не перший рік школи самостійно набирають вчителів на роботу. Була проблема нестачі вчителів фізики, фізичної культури, трудового навчання для хлопців. Та вже запрацювали всі школи і кадрами забезпечені.

Чи зможуть невакциновані діти відвідувати навчальні заклади Гайсинщини?
– Відповідно до всіх законодавчих актів, такі діти не повинні відвідувати навчальні заклади, за винятком тих, яким щеплення протипоказані. Ми співпрацювали з лікарнею, й нам дали пояснення, що є діти, які не підлягають вакцинації. Їх у нашому районі одиниці, і вони отримали відповідні довідки. Решта дітей вакциновані. Не було скарг, що когось не прийняли. Всі приступили до навчання. Так, у деяких дітей порушений календар щеплень, але їх приймають до школи, і через певний період вони будуть повністю вакциновані.

З 1 вересня усі охочі зможуть навчатися вдома. Чи є в нашому районі бажаючі отримувати сімейну освіту?
– Так, директори шкіл розповідали, що бажаючі є. Зараз триває оформлення документів у напрямку сімейної освіти. Це доступна форма навчання, особливо для батьків дітей початкових класів. Можливо, для декого буде зручніше здобувати освіту вдома і проходити атестацію на базі навчального закладу, який вони оберуть.

Одним із нововведень є мережева форма навчання. Що це?
– Це така форма, коли окремі уроки зможуть проводити викладачі позашкільних навчальних закладів та гуртків, експерти різних організацій. Мережева освіта дає надію, що в школи прийдуть бізнес-тренери, юристи, психологи, інструктори автошкіл, митці, у яких є методики підвищення креативності. Хоча й раніше такі фахівці зустрічалися з дітьми, проводили майстер-класи. Ми продовжимо з ними співпрацю. Але зараз вивчаємо питання, аби організувати мережеве навчання відповідно до чинних документів. А поки що викладачі позашкільних закладів освіти залюбки зустрічаються зі школярами, проводять заняття й рекламують свої гуртки.

Дякую за розмову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цьогоріч набрали чотири перших класи в немирівський НВК №1

Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. На офіційному сайті міністерства повідомляють, що головна мета реформи – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й уміння застосовувати їх у житті.

Зараз ви читаєте новину «529 першокласників Гайсинського району сіли за парти цьогоріч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають