пʼятниця, 11 січня 2019 12:06

Сільську стоматологію рятують від медреформи

Сільську стоматологію рятують від медреформи
У Полтавському районі створюють міжрайонний центр стоматології Фото: from-ua.com

Новоселівська сільська рада запропонувала створити комунальне підприємство "Полтавський міжрайонний центр стоматології". З квітня державне фінансування комунальних стоматологів медичною реформою не передбачене.

Про це "Газеті" повідомили у Полтавській районній раді.

9 січня заступник голови Полтавської райради Олексій Івженко провів нараду з цього приводу. На утримання міжрайонного центру стоматології кожна сільрада повинна перерахувати майже 80 тис. грн на рік. Сільські голови запропонували чіткіше відмежувати безкоштовні стоматологічні послуги від комерційних. Не всіх влаштувала запропонована чисельність штату - 4,5 штатної одиниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які зміни в медицині очікують 2019-го

"Ініціативу підтримали 9 сільрад та Заворсклянська громада. Є ідея долучити бажаючих із сусідніх районів. Тому робоча назва закладу — міжрайонний центр стоматології. Лікарі обслуговуватимуть сільських жителів. І, можливо, не лише нашого району", - пояснив Олексій Івженко.

Досвідом Полтавського району зацікавилися сусідні Решетилівський, Диканський та Новосанжарський. Решетилівці взяли участь у нараді.

"Стати ініціатором такої міжмуніципальної співпраці запропонував голова районної ради Михайло Кононенко. За право створити об'єднану громаду з Надержинщинською, Нестеренківською та Черкасівською сільськими радами ми боремося більш як півтора року. Вибори так і не відбулися, проте маємо великий досвід співпраці між сільрадами. Для написання проектів, участі в конкурсах створили Агенцію місцевого розвитку територіальних громад. Її членами стали 6 сільрад. Це те ж саме, що й комунальне підприємство", - розповіла Новоселівський сільський голова Людмила Макаренко.

У Полтавському районі 2019-го зведуть дві амбулаторії — у Божківському Надержинщинської сільради та Розсошенцях, що входять до складу Щербанівської об'єднаної громади. Відповідний наказ видало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Зараз ви читаєте новину «Сільську стоматологію рятують від медреформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають