субота, 12 січня 2019 11:18

"Пишу поетапно - як проявляється фотографія"
6

Іван Похідня малює картини на полотнах мінімум 60х80 см
Фото: Юлія Довган
Іван Похідня малює картини на полотнах мінімум 60х80 см
Іван Похідня малює картини на полотнах мінімум 60х80 см
Іван Похідня малює картини на полотнах мінімум 60х80 см
Іван Похідня малює картини на полотнах мінімум 60х80 см

Іван Похідня із Розсошенців 55 років перемальовує натюрморти, пейзажі, картини жінок у стилі ню.

Біля двору зустрічає дружина Лідія Миколаївна. Всі кімнати й коридори завішані картинами. Також є кілька розмальованих фарбами гітар - електро- та акустичні. Меблі - ручної роботи.

"Намалював картину "Материнство", коли народила йому сина Славіка. Робота дуже чуттєва, приємно на неї дивитися", - показує малюнок, на якому жінка годує немовля грудьми.

"Чоловік працьовитий. Усе для дому зробить. Але йому потрібен час, щоб виносити ідею, продумати до найдрібніших деталей", - розповідає про чоловіка Лідія Похідня.

У хату заходить господар. Відносив до ветклініки домашнього кота Рижулю. Іван Володимирович спирається на тростину, запрошує до просторої вітальні за стіл.

"Малюю зі школи. Через захоплення часто перепадало. У сьомому класі вчителька попросила намалювати карикатуру на двієчників. На уроці фізкультури вчитель вийшов. Хлопці-однокласники на мене налетіли, штовхнули. Я вдарився об металеву плиту, розбив сустав у нозі. Зранку температура підскочила до 41 градуса. Добрів до врача-практиканта, який приписав компреси. Цього робити не можна було. Мене відвезли до бабки-костоправа в Мачухи. Вона водкою облила, прощупала. Однак все одно порадила операцію. Думали, мені гайка. Професор з Москви приїжджав, оперував кілька разів. Витягнули завдяки моїй мамці, земля їй пухом. Протягом півтора року вихажувала, з лікарями домовлялася. Я на витяжці лежав, пережив чотири операції. Так лишився без сустава", - розповів Іван Похідня.

Два роки навчався в художній студії.

"Після інциденту з однокласниками не хотів вертатися до малювання. Хоча тягнуло. Все-таки поступив на архітектуру в університет, та через обострєніє хвороби на півроку поїхав в одеський санаторій. Не було сенсу вертатися на навчання. Пішов працювати в інститут "Колхозпроект". Звідти переманили на Полтавський завод медичного скла. Працюю тут 44 роки художником-оформлювачем", - продовжує чоловік. Напис "Завод медичного скла" на підприємстві зробив Іван Похідня, "Склозавод" на зупинці на вул. Європейській у Полтаві - теж.

На багатьох картинах зображені море й гори. Найчастіше малює на полотнах розміром 1 х 1,5 м. Картину 60 на 80 см продав за 1,5 тис. грн, однак художники оцінили щонайменше у 4 тис. грн. Самостійно робить підрамник, натягує полотно, ґрунтує його, шліфує.

"Потім роблю підмальовку - відставляю на тиждень, щоб висохла. Тоді шар за шаром наношу фарби, доки не вималюється повноцінні образи. Пишу поетапно - як проявляється фотографія. Найважче - деталі обличчя, рук. Можу разів п'ять-шість переробити, доки не буде один в один з оригіналом. Щоб написати реалістичну картину, має бути природне освітлення. Похмура погода грає із художником злий жарт - фарби здаються темнішими", - Іван

Похідня намалював 60 картин. Удома зберігає майже 30. Багато дарує. Найбільша картина - панно розміром 5 х 4 м. Подарував директору заводу на ювілей. На ній керівник на коні з шаблею, працівники підприємства - позаду, зображені у вигляді запорожців із гарматами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди дивиться Мона Ліза — відкриття учених

У червні Лідія Похідня влаштувала для чоловіка виставку в Полтавській обласній бібліотеці ім. Івана Котляревського. Показали понад 30 робіт.

"Там ніколи не виставляли еротику. А я, нікого не питаючи, розвісив свої роботи. Всі роти пороззявляли. Копію моєї найулюбленішої картини "Молодість" купив чоловік років за 70. Зображена оголена дівчина, яка дивиться на море. Це одна з небагатьох, яку писав з натури. Оригінал не продаю", - каже Іван Володимирович.

Художник також має в колекції 15 саморобних гітар.

"Креслю чертьож, потім в інтернеті шукаю схеми. Склеюю деку з кількох дощечок товщиною 2,2-3 міліметри. Надаю форму, вигибаю. Перша гітара, яку зробив, - електрична. Акустику почав виготовляти нещодавно. На неї потрібно більше часу та вміння. Читаю спеціалізовану літературу, інструкції, поради", - розповідає Іван Володимирович.

На зупинку проводжає Лідія Миколаївна. Не йде, доки не сяду в маршрутку.

У Парижі вуличний художник Паскаль Бояр намалював стінопис з головоломкою. Той, хто розгадає її, отримає винагороду - у муралі зашифровані 0,28 біткоїна (близько $1162).

Зараз ви читаєте новину «"Пишу поетапно - як проявляється фотографія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають