пʼятниця, 02 серпня 2019 22:55

Для вирощування арахісу підійде чорнозем або супісок

Для вирощування арахісу підійде чорнозем або супісок
Арахіс збирають, коли листя жовтіє. Фото з доступних джерел

"Я волію, щоб на столі у вазі були не цукерки, а сухофрукти та різного виду горішки. А зважаючи на те, що в нас маленька донечка, це є ще актуальнішим, – розповідала Галина Антонюк, 30 років, село Гиринки Немирівського району. – Вважаю, діток треба змалечку привчати до корисного. Так у нас завжди на столі підсмажені волоські горішки, мигдаль, арахіс. Якщо волоський горіх завжди є вдома, то мигдаль і арахіс потрібно купувати."
Жінка вдома вирощує арахіс. Перейняла досвід у сусідки, яка цим займається.
"Виявляється, не така вже й примхлива рослина, - сказала Галина. - Земляний горішок, тобто арахіс, походить з Південної Америки. І хоч його звуть горіхом, належить до сімейства бобових. Дуже світло- і теплолюбна рослина. Ґрунт полюбляє рихлий, багатий на магній та калій. Це чорнозем або супісок. Шкідливі засолені та кислі ґрунти. Підійде місце, де росли томати, огірки, картопля чи зернові. А от де росли бобові – не варто. Місце ще має бути добре провітрюваним. Головне, щоб не було застою вологи. Інакше на листі з'являться темні плями, що свідчитиме про гниття кореневища."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміна клімату змусила вирощувати екзотичні горіхи

Сама рослина заввишки до 50–60 см. Плодоносить у землі.
"Наш кум, мабуть, не знав про це, тому здивувався, коли побачив, – продовжила господиня. – Цікавим є те, що цвіте рослинка лише один день, десь у червні. Коли перецвітає, квітконіжки схиляються до землі, проникають у ґрунт і починають плодоносити. Ось чому ґрунт повинен бути рихлим, вологим і без бур'яну.
Отже висіваю я насіння без попереднього замочування (дехто замочує в розчині марганцівки) у відкритий ґрунт, уже коли досить тепло. Це десь середина травня, коли цвіте акація. Земля має прогрітися до температури 12–14 градусів. Заморозки дуже згубно впливають на рослину. Відстань між насінинами витримую 25 сантиметрів, а сію на глибині 6–8. А між рядками не менше 50 см. Зважаючи на те, що потрібно буде після цвітіння щоразу нагортати на нього землю задля кращого врожаю.
Щодо поливу, то раз у тиждень необхідно зрошувати. Враховуючи дощі. А за місяць до збирання полив припиняю.
Збираю врожай, коли вже бачу, що пожовкло листя, а насіння легко вилущується. Тоді чоловік бере вила й викопує. А я складаю у валки, щоб просох. Головне – знову ж таки не затягти до морозів. Інакше арахіс буде гіркий і на насіння непридатний. Сушити потрібно при температурі не вище за 40 градусів у добре провітрюваному місці. А зберігати при 8–10 градусах, можна, як ми, у полотняних мішечках.
От би ще мигдаль навчитися вирощувати."

У складі арахісу налічується 12 незамінних і 8 замінних амінокислот. В 100 г продукту кількість незамінних амінокислот досягає майже добової потреби організму людини. Наприклад, триптофану в 100 г арахісу – 0,28 г (це 70% денної норми для дорослої людини), 57% гістидину (0,63 г), 53% лейцину (1,76 г) і перелік можна продовжувати.

Зараз ви читаєте новину «Для вирощування арахісу підійде чорнозем або супісок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають