вівторок, 10 вересня 2019 13:14

"Якщо скасувати хімічний захист рослин, то треба запропонувати щось інше"

"Якщо скасувати хімічний захист рослин, то треба запропонувати щось інше"
Василь Пиндус очолює Іллінецький державний аграрний коледж із 1997 року. Фото надане Василем Пиндусом

Василь Пиндус, 56 років, очолює Іллінецький державний аграрний коледж із 1997 року. Кандидат сільськогосподарських наук, викладає навчальну практику та органічне виробництво.

У коледжі функціонують 7 факультетів. Основні спеціальності: агрономія, технології виробництва та переробки продукції тваринництва, лісове господарство, облік і оподаткування, менеджмент, харчові технології та садово-паркове господарство.

"Аграрний коледж має свою специфіку підготовки спеціалістів. Не можна вивчити агронома без поля, сівалки, оприскувача, плуга та культиватора. І не підготуєш доброго зоотехніка без навчальної ферми, – розповів Василь Васильович. – Раніше наш навчальний заклад мав майже 4 тис. га землі. Але пройшли відповідні реформи, і, станом на сьогодні, залишилося 780 га.
Посадили сад на площі 35 га.
Займаємося насінництвом. У сівозміні навчальних полів повинні бути всі культури, які майбутній агроном вивчає. Хочемо чи ні, рентабельні ці культури чи ні, але ми їх висіваємо, бо вчимо агронома.
Теж саме стосується тваринництва. 200 га площі працює на те, щоб здійснювати заготівлю кормів.
40% навчального часу студенти коледжу проводять, здійснюючи практичну підготовку. Ми з колективом розуміємо її важливість. Це наш козир. Тому що студент, який прийшов в університет після коледжу, значно краще себе почуває. Та й роботодавець ставить вимоги до спеціаліста не тільки знати теорію, а й уміти щось своїми руками робити – сівалку налагодити, плуг відремонтувати тощо".

Іллінецький державний аграрний коледж уклав договори з 53 передовими господарствами Вінниччини та інших областей. У них і за кордоном студенти проходять практику.
Навчальний заклад тісно співпрацює з Асоціацією "БІОЛан Україна", яку було створено 2002 року на базі коледжу. Зараз вона вийшла й на міжнародний рівень.

"Вже 6-й рік поспіль проводимо демонстраційні посіви. Залучаємо лідерів серед насіннєвих компаній Європи. До того ж їхні представники читають лекції в нашому коледжі. Та хоча б раз на рік проводять семінари й консультують щодо кожного сорту, технологій, засобів захисту рослин. Співпрацюємо з Інститутом землеробства Національної академії аграрних наук. Спільно досліджуємо елементи органічного виробництва. Розуміємо, що вагоме слово мають казати науковці. Адже, якщо скасувати хімічний захист рослин, то треба запропонувати щось інше.

У сівозміні навчальних полів повинні бути всі культури, які майбутній агроном вивчає

З 2003-го по 2010 рік у рамках українсько-швейцарського проекту вивчали попит на органічні продукти та маркетингову складову. 36 працівників коледжу побували за кордоном, збираючи по крупинках інформацію. Видали декілька підручників про органічне виробництво. Сміливо можу стверджувати, що ми є піонерами з упровадження органічного ринку в Україні.

Створили платформу, де можна об'єднати всіх зацікавлених в органічному виробництві.
Вирощуємо невеликий органічний сад. Його спеціально посадили для впровадження досліджень. У звичайному саду вже відпрацьована технологія. А от в органічному треба бути сильним агрономом, щоб відчувати ту хворобу, яка має наступити через певний час, і запобігти їй шляхом застосування біологічних препаратів, не шкідливих для здоров'я людини. Це непросто.
Є багато проблем. Але про проблеми не говоримо. Є мета, і вона досягається.
Головне – дати нашому випускнику такі знання, з якими він буде конкурентоспроможним на ринку праці завтра", – підсумував Василь Пиндус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Іллінцях можна розвивати туризм. Є великий людський ресурс"

Василь Пиндус пише картини, грає на баяні та гітарі.
"У мене завжди було бажання щось творити, – розповів Василь Васильович. – Почав малювати, ще коли навчався в Іллінецькому радгоспі-технікумі (тепер Іллінецький державний аграрний коледж. – Газета). Тоді обов'язковою була технічна творчість студентів. Кожен мав виготовити якийсь експонат.
Зараз нечасто малюю. Більше взимку. Пейзажі стараюся писати з натури. Хоча часто фотографую природу, а потім стаю до полотна. Маю зо три десятки картин. Може, й більше. Не рахував.
Була виставка моїх робіт у музеї Коцюбинського у Вінниці. Приємно, що любов до малювання зумів прищепити внучці.
А на батьковій гармошці пробував грати ще дитиною. Мріяв освоїти акордеон. Зараз у мене є цей інструмент.
Граю перед студентами. Їх треба зацікавлювати. Не лише навчити технологічних процесів, а й провести кожного через сцену. Коли людина виходить на сцену, вона стає перед публікою. Наші випускники підуть працювати в колективи. Їм потрібно почуватися впевнено. Також участь у художній самодіяльності, мистецтво формують естетичний смак."

Зараз ви читаєте новину «"Якщо скасувати хімічний захист рослин, то треба запропонувати щось інше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають