вівторок, 18 грудня 2018 15:30

"Вийшов оригінальний табурет. Вкопали його в землю на подвір'ї"

Владислав Харченко робить із пеньків столи й стільці

— Кухоль три тижні чекав, доки я для нього знайшов підходящу ручку. Якось гуляв із собакою лісом,

надивився корч. Й одразу в голові вималювався повноцінний кухоль. Трохи підправив, відшліфував — і готово, — розповідає 42-річний Владислав Харченко із Безручок. Із 38-річним братом Віталієм і батьком

Віталієм, 69 років, виготовляє з пеньків різні речі. Кухлі, декоративні млини, столи, годівнички для птахів.

— Я працював у міліції. До дерева ніякого відношення не мав, — продовжує Владислав. — Зранку до ночі на роботі. Постійні рейди, засади. А брат був нежонатий, жив у селі. Почав творити. Найперше зробив огорожу із саморобного напівзрубу.

Із Владиславом Віталійовичем зустрічаємося в полтавській кав'ярні. Перед цим купував продукти в магазинах. Показує в телефоні фотографії своїх робіт. Вони розставлені по всьому двору у Безручках. Найбільша — декоративний млин заввишки 6 м. Є гойдалка, крісло-качалка, годівнички для птахів.

— Майже весь матеріал — пеньки з лісу. Один найбільше привернув увагу. Схожий на пісочний годинник. Вийшов оригінальний табурет. Вкопали його в землю на подвір'ї. Однак років через вісім завелися мурашки, прийшлося прибрати. Багато зібрали деревини, коли обленерго зрізало у селі осики й вільхи. Якось їхав на мотоциклі біля залізниці. Побачив трухлявий пень дуба — ну точно шпаківня. Забрав. Днів 10 випилював. Тепер навесні у птахів йде боротьба за житло. Діти виганяють батьків, — сміється.

Харченки не мають майстерні. З пеньками працюють із квітня по вересень, коли надворі сухо. Використовують фрезу, лобзики, пилки, циркулярку, дриль, шуруповерт, болгарку.

— Стараємося виготовляти ексклюзивні речі. Ідеї з інтернету беремо рідко. Копіювати чиюсь роботу — не лежить до душі. Якщо майструємо щось витончене, ліжко чи стілець з орнаментом, — обов'язково готуємо ескіз на картоні. Найбільше сил пішло на створення копії гармати часів Петра І. Аж півроку. Її, мабуть, бачили всі полтавці. Років п'ять стоїть у дендропарку. Робили по фотографіях із музею Поля Полтавської битви.

Дерев'яна гармата Харченків на 90% відтворює оригінал. Щоб виготовити металеві деталі, довелося збудувати невелику кузню.

— Найменше подобається полірування. Не творчий і брудний процес. Найприємніше — бачити готову роботу, що на 100 відсотків відповідає задуму. Любимо прикрашати вироби орнаментом.

Владислав закінчив юридичне відділення Коледжу управління, економіки і права Полтавської державної аграрної академії. Брат Віталій — годинникар, батько — столяр.

— Люди, які йдуть повз наш двір, обов'язково фотографують. Дехто нишком. А нам приємно, — усміхаючись, сідає у бежеві "Жигулі".

Вироби не продають. Одного разу Владислав віддав односельцю дерев'яний годинник в обмін на електролобзик.

Зараз ви читаєте новину «"Вийшов оригінальний табурет. Вкопали його в землю на подвір'ї"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають