неділя, 30 грудня 2018 16:34

"Полтавський протезний завод — унікальне підприємство, що працює і розвивається"

Автор: Ольга Щеглова
  Механік протезно-ортопедичних виробів Сергій Трощак виготовляє протез стегна
Механік протезно-ортопедичних виробів Сергій Трощак виготовляє протез стегна

Полтавське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, що розташоване в місті Полтава на вул. Монастирській, 10, забезпечує осіб з особливими потребами протезно-ортопедичними виробами, зокрема, ортопедичним взуттям. Тут обслуговують людей із Полтавської, Сумської, Кіровоградської та чотирьох районів Донецької областей. За минулий рік спеціалісти підприємства виготовили 397 протезів гомілки, 408 — стегна і 6415 ортезів — ортопедичних пристроїв для відновлення функцій суглобів та хребта. У сервісному центрі ремонтують інвалідні візки.

— Не вірте, коли в переході просять гроші на протези. В Україні їх оплачує держава, — каже головний інженер підприємства Володимир Янош. — Крім того, взуттєва дільниця підприємства шиє ортопедичне взуття для дітей і дорослих з особливими потребами із натуральної шкіри. Торік виготовили майже 10 тисяч пар. До нас звертаються пацієнти не тільки з Полтавщини — їдуть із Києва, Херсона, Харкова, Одеси. Якби людям обслуговування не подобалося, вони б до нас

не поверталися.

У реабілітаційному центрі підприємства 75-річна Ніна Тетянич із села Іванівка Кобеляцького району встає з інвалідного візка до брусів. Замість обох ніг нижче коліна — металеві конструкції.

— Чоловік помер. Сама одкидала сніг, — розповідає Ніна Тимофіївна. — Понабирала повні чоботи. Думала, що приморозила палець, а втратила обидві ноги по коліна, — показує протези в чорних шкіряних черевичках. — У реабілітаційному центрі вчуся ходити тиждень. Я тутешніми лікарями дуже задоволена. Спасибі їм велике.

Поряд вчиться ходити на протезі полтавець 51-річний Святослав Устименко. Права нога ампутована вище коліна. Каже, відірвався тромб. У червні цього року переніс дві операції.

— Я ще молодий, хочу жити повноцінно, — говорить Святослав Васильович. — Упевнений, що завдяки реабілітаційному центру повернуся на роботу. Ціни на протези в інтернеті непідйомні. А тут виявилося, що протезування на заводі безкоштовне. Родичі наводили справки у різних містах. Кілька разів прийшлося почути,

що заводу з таким індивідуальним підходом до кожного пацієнта, як у Полтаві, нема ніде. Дуже велике діло, що тут є стаціонар. Перебуваєш серед людей. Отримуєш кваліфіковану допомогу від спеціалістів підприємства. Дома отак собою не займешся.

— Тільки поступив — одразу зняли мірки, — продовжує Святослав Васильович. — Майстер протезної дільниці працював зі мною півтори години — cтаньте, сядьте, де болить чи тисне. Розпитував до найменших дрібниць. За пару днів виготовили культеприймач — гільзу, що закріпляється на культі. Зі мною тим часом працював лікар-реабілітолог. Уже можу ходити на протезі. Поки що — з милицями. Дві пари ортопедичного взуття вже зробили — літні туфлі й зимові ботинки з натуральної шкіри. Комплекти кріплення до протеза також шкіряні. Усе це — безоплатно. Харчування тут ідеальне. Теж безкоштовне. Заборонив жінці привозити будь-які гостинці.

За ходою пацієнта спостерігає заступник директора підприємства з медичної роботи Олександр Проскурін.

— Зараз дуже рекламують протезування в домашніх умовах, особливо первинних пацієнтів. Це не що інше, як бізнес на бюджетних коштах. Потім людині віддадуть готовий протез — і роби з ним, що хочеш. Водночас проблеми мають і пацієнти, які протезуються

за кордоном. Адже з часом треба проводити гарантійне обслуговування, замінювати прийомну гільзу, виконувати

післягарантійний ремонт. У нас матеріали й комплектуючі вузли ті самі, що й за кордоном. Якщо після реабілітації здоров'я дозволяє людині ходити —

вона піде. Переконую їхати до нашого стаціонарного відділення. Бо протез

треба міряти десятки разів, готуватися до протезування — під наглядом лікарів. У нас є всі умови, обладнання. Із 1989 року застосовуємо німецькі технології, — говорить Олександр Сергійович.

Учасники ООС найчастіше звертаються за ортопедичним взуттям, корсетами на поперековий відділ хребта і всю спину. Замовляють ортези для фіксації колінних суглобів. Також на підприємстві виготовляють косметичні протези передпліччя, стоп.

Одне крило на першому поверсі відведене під реабілітаційне відділення стаціонару.

Директор підприємства Сергій Цегельник показує кімнату соціальної адаптації. Тут людей навчають жити з протезами — як найзручніше сідати на стілець, лягати на ліжко, користуватися унітазом, купатися, готувати їжу. Заходимо в зали кінезіотерапії, із масажними столами, біговою доріжкою. Перед великим дзеркалом лікар навчає ходити дівчинку років 12. Тулуб і ноги дитини затягнуті у пристрій із широкими синіми ременями. Обладнання допомагає утримувати тіло вертикально.

— У реабілітаційне відділення плануємо закупити унікальне новітнє обладнання. Тут вчитимуться ходити навіть ті пацієнти, які поки що не можуть самостійно стояти, — каже Сергій Іванович.

"Наші партнери — Німеччина, Японія, Корея, Тайвань, США"

На Полтавському казенному експериментальному протезно-ортопедичному підприємстві також виготовляють ортези для дітей із різними патологіями — клишоногістю, деформаціями ступні, дитячим церебральним паралічем. Для дорослих — шарнірні

ортрези після спинальних травм, коли людина без цього апарата не може ходити і стояти. Під час реабілітації конструкція змінюється. Якщо динаміка гарна, людина починає ходити без апарата. Після реабілітації може перейти на ортопедичне взуття.

— Пропонуємо різні модифікації ортезів, протезів, — пояснює майстер протезної дільниці Віталій Шкіль. — Виготовляємо

протезно-ортопедичні вироби за новітніми технологіями. Використовуємо комплектуючі та вузли з алюмінію, титану, сталі провідних українських і зарубіжних виробників. Наші партнери — Німеччина, Японія, Корея, Тайвань, США.

З переліком послуг та виробів підприємства можна ознайомитися на сайті протезного заводу www.protez.pl.ua

Зараз ви читаєте новину «"Полтавський протезний завод — унікальне підприємство, що працює і розвивається"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають