субота, 13 квітня 2019 16:16

"Колись у металевій банці з-під івасів передали пістолет"

Автор: ФОТО з власного архіву Олександра Харченка
  Олександр Харченко: ”Якщо засуджений набиває тату іншому — обох притягають до дисциплінарної відповідальності”
Олександр Харченко: ”Якщо засуджений набиває тату іншому — обох притягають до дисциплінарної відповідальності”

— Бабуся була партизанкою. Брала участь у Другій світовій війні. На її честь була названа вулиця в Чернігівській області — імені Анни Харченко. Батько все життя віддав військовій службі. Вирішив іти по його стопах. Але вибрав інший напрямок — хотів працювати із засудженими. Знаходив підхід до кожного злочинця. Аби вийшов на волю нормальною людиною, — говорить 43-річний Олександр Харченко, заступник директора охоронної корпорації А1, начальник охорони.

23 роки пропрацював у виправних колоніях, був начальником відділу нагляду та безпеки Білоцерківської виправної колонії №35. Підполковник внутрішньої служби.

— Обіймаючи посаду начальника відділу організації охорони, нагляду та безпеки Управління державного департаменту України з питань виконання покарань в місті Києві та Київський області, у мене був у підпорядкуванні Київський слідчий ізолятор і виправні колонії — Облучанська, Березанська, Кагарлицька та Бориспільська, Ірпінський виправний центр. Був контролером колоніальної охорони з нагляду засуджених Білоцерківської виправної колонії.

А починав службу у Харківському слідчому ізоляторі. Охороняв засуджених безпосередньо в судах, супроводжував у потягах "Столипіна" до місць призначення.

Як проходить процедура прийому в ізолятор злочинців?

— Людину відправляють на дільницю карантинної діагностики та розподілу. Там перебуває 14 діб, де адміністрація її вивчає. Потім приймають рішення, в яку дільницю відправити. Є звичайні дільниці або з менш жорсткими умовами, що розташовані за територією лінії охорони. Засуджені мають право вільно пересуватися дільницею та до робочого місця. Можливо, навіть містом під наглядом охорони або ж адміністрації.

Який розпорядок дня?

— Підйом о шостій ранку. Зарядка. Потім прибирання спального місця. За цим сніданок. Дозволяється брати з собою їжу, що передали рідні. Далі кожен іде на роботу. Є особистий час. Відбій о 22:00.

Кого більше у колонії — чоловіків чи жінок?

— Чоловіків. Відбувають покарання за розбій, крадіжки, вбивства, розповсюдження або використання наркотичних речовин. Є гвалтівники. Жінки сидять за крадіжки або вбивства чоловіків.

Які умови проживання в установі?

— Раніше існувала "барачна система". У кожному відділенні було по 150–200 засуджених. Кожен мав закріплене за собою спальне місце. Для працівників установ це викликало труднощі. Було важко проводити обшуки. Потім скоротили утримання засуджених до 50 чоловік. Виділили чотири квадратних метри на кожну людину. Територію збільшили. Санвузол розташований окремо від кімнат. Баня — у банно-пральному комбінаті. Засуджені за графіком відвідують її раз на тиждень. Окремо стоїть телевізор.

Скільки охоронців у колонії кожного дня?

— У зміну заступає черговий, його помічник, два молодші інспектори у житлові зони та два — у виробничу. Є охорона на КПП та у дисциплінарному ізоляторі. Стоять на дільниці соціальної реабілітації. Є варта з охорони об'єктів — варта.

Якщо засуджена народжує в ізоляторі, хто дбає про дитину?

— Дитина перебуває з матір'ю в будинку малюка при установі. Коли закінчується грудне вигодовування — передають малечу у дитячий будинок. Якщо жінка виконує всі умови розпорядку дня, їй можуть дати умовно-дострокове звільнення.

Які трапляються правопорушення?

— Знаходимо заточки. Колись передали у металевій банці з-під івасів пістолет. При виводі злочинця на прогулянку він напав на охорону. Буває, перекидають через паркан наркотики або телефони.

Чи навчаються ув'язнені?

— На території установи діє школа та професійно-технічне училище. Засуджений пише заяву, що хоче здобути середню освіту або професію. У класах є кнопки тривожності. Якщо злочинець проявляє буйство — його доставляють у чергову частину для з'ясування обставин.

Чим харчуються?

— М'ясом, рибою, супами та хлібом. Меню різноманітне. У випадку неякісного приготування або недостачі їжі на тарілці засуджені піднімають бунт. Є навіть протидія адміністрації.

На яких роботах працюють?

— Білоцерківська колонія спеціалізується на підшивах мішків для цукру, деревообробному виробництві, виготовленні причепів для автомобілів. Раніше виготовляли ворота, паркани та хвіртки. Зарплата залежить від норми, яку виконав.

Яка ситуація із татуюваннями та спиртними напоями?

— Не дозволяється. Якщо засуджений якимось чином набиває тату іншому — обох притягують до дисциплінарної відповідальності. Це небезпечно і провокує різні захворювання. Спиртне вилучають майже щодня. Виготовляють із цукру, хліба та дріжджів.

Злочинці між собою ладять? Спілкуються на жаргоні?

— Вибирають лідера. Це люди, які налаштовані проти адміністрації. Вони дають накази — протидіяти або грубити, постійно порушувати режим утримання. Таких називають "блатними". Збирають "общак" — гроші, наркотики, телефони. Спілкуються на жаргоні.

Чи ламає людей тюрма?

— Це залежить від атмосфери установи. Якщо виконують усі обов'язки, не порушують правила — ламається оцей тип "злодій у законі". А є "чорні установи". Там контролюють "блатних" і "злодіїв у законі", які дістають заборонені предмети. Виходять на волю вже з набутими негативними звичками.

Як ця робота вплинула на Ваше ­життя?

— Спочатку дружина боялася, що спілкуюсь із засудженими. Потім так склалося, що сама почала працювати в установі молодшим інспектором відділу охорони. Син навчається в юридичній академії на третьому курсі. Був на практиці у колоніях, тому продовжить династію.

Зараз ви читаєте новину «"Колись у металевій банці з-під івасів передали пістолет"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають