субота, 06 липня 2019 14:45

4-річній Тамарі Лопатіній потрібна пересадка кісткового мозку

Автор: ФОТО з родинного архіву Оксани Лопатіної
  У Тамари Лопатіної ураження імунної системи. Їй потрібна пересадка кісткового мозку. Донора поки що знайти не можуть
У Тамари Лопатіної ураження імунної системи. Їй потрібна пересадка кісткового мозку. Донора поки що знайти не можуть

— На другий день після пологів тіло дитини вкрилося гнійниками. За два тижні це минуло і ми забули. Через два місяці у дочки набряк підщелепний лімфовузол. Лікарі сказали, у дітей таке буває. Набряки час від часу з'являлися. За півтора року поставили діагноз — хронічна гранулематозна хвороба, — розказує мати 39-річна Оксана Лопатіна.

Це ураження імунної системи дитини. У 4-річної Тамари Лопатіної в організмі лише 9% норми фагоцитів — захисних клітин. Їх недостатньо, щоб боротися з інфекціями. Це генетична вада. Таке захворювання в Україні мають лише 12 дітей. Єдиний вихід — пересадка кісткового мозку.

— Ми звернулися за допомогою до Міністерства охорони здоров'я. Нам виділили кошти на операцію у Білорусі. Як донори ми з чоловіком та старшою Ольгою не підходимо. Звернулися в інститут донорства Німеччини. Там зареєстровані 30 мільйонів донорів. Проте жоден нам не підходить.

Два роки Тамара щоденно приймає антибіотики та протигрибкові препарати. Їх замовляють за кордоном. Дівчині не можна ходити по траві, гуляти в лісах та парках. В її організм може потрапити інфекція. У зв'язку з тривалим лікуванням у дитини почалась затримка мовлення. Дівчинка спілкується за допомогою жестів та звуків. Вимовляє слова "мама", "тато", "плаття" і "туфлі".

— Дочка ходить у садочок та займається танцями. Акуратна й вихована. Кілька разів на день переодягає сукні і туфлі. Боїмося відпускати її на вулицю. Раз на пів року обстежуємо Тамару у клініках. Поїздку в лікарню сприймає як пригоду. Вже подружилася з медсестрами.

Охочі стати донором для 4-річної Тамари можуть звертатися до її матері Оксани за тел. 0(68) 197 39 05. З аналізів стане зрозуміло, чи сумісний кістковий мозок із дитячим.

Зараз ви читаєте новину «4-річній Тамарі Лопатіній потрібна пересадка кісткового мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають