субота, 09 лютого 2019 19:00

У Зятківцях установили 20 ліхтарів та проклали кілометр дороги

Автор: Леся Лавриченко
  Голова Зятковецької сільської ради Микола Керанчук: ”Навесні займемося благоустроєм кладовищ у селах Бур’яни та Зятківці”
Голова Зятковецької сільської ради Микола Керанчук: ”Навесні займемося благоустроєм кладовищ у селах Бур’яни та Зятківці”

55-річний Микола КЕРАНЧУК очолює Зятковецьку сільську раду, село лежить за 12 км від районного ­центру Гайсин. Сільраді підпорядковані три населених пункти — село Зятківці, селище Зятківці та село Бур'яни. У жовтні цього року виповниться 9 років, як Микола Григорович обійняв посаду сільського голови.

Що зробили для села торік?

— Бюджет Зятковецької сільської ради розрахований на три села. В селищі Зятківці встановили 20 ліхтарів вуличного освітлення та зробили один кілометр дороги з твердим покриттям. Відкрили зубний кабінет. За 180 тисяч гривень для нього закупили сучасне обладнання.

Сільська рада виграла конкурс на будівництво спортивного ­майданчика "Мрія дитинства". Проект коштує 200 тисяч гривень. Написала його Марія Іщенко, директорка школи. Ми профінансували 75 тисяч гривень. Закупили обладнання. Навесні розпочнемо роботи.

На честь нашого загиблого земляка — учасника АТО Вадима Проніна — посадили яблуневий сад із 90 дерев та встановили пам'ятний меморіальний камінь біля приміщення нашої сільської ради. Торік зібрали перший урожай у саду.

Чим запам'ятався 2018-й?

— Щороку святкуємо річницю з дня народження місцевого фольклориста та етнографа Гната Танцюри. Це фольклорне свято обласного значення, тому приїздять учасники з усієї області та України.

19 серпня святкували День села. Проводимо безпрограшну лотерею завдяки спонсорам та підтримці сільської ради. Відзначаємо наймолодших та найстарших жителів, зразковий двір громади. Спонсорами традиційно є продовольча компанія "Зоря Поділля" та місцевий підприємець і депутат районної ради Юрій Лебідь. Лотерейний білет коштував 20 гривень, але виграш був не менше 50. Найкоштовнішим подарунком була вівця. Вигравали по 5 кілограмів цукру, борошна, макаронів.

Чим живе громада?

— У нас живуть 1587 людей. Найменше — в Бур'янах — 20 осіб. Найбільше — в селі Зятківці — 1294.

У сільській раді, крім мене, працюють секретар, бухгалтер, землевпорядник, касир та прибиральниця. Обрали 14 депутатів, 11 членів виконкому. Основними фермерами та орендарями на території Зятковецької сільської ради є: ПК "Зоря Поділля", які орендують майже 2 тисячі гектарів нашої землі та приватне сільськогосподарське підприємство "Скарби Поділля", директор Юрій Лебідь. Вони й забезпечують необхідною технікою для прибирання вулиць, наприклад від снігу та сміття. Маємо п'ять магазинів. Амбулаторію, якою завідує лікар Віталій Фурман. Нам придбали новий медичний автомобіль. Працює дитячий садок "Веселка", який відвідують 36 малят. У сільському будинку культури є бібліотека. У школі навчаються 120 дітей, працюють 20 учителів та 11 осіб технічного персоналу. Через селище проходить залізниця. Вона сплачує податок за землю.

На якому етапі створення об'єднаної територіальної громади?

— На початковому. Домовляємося з Кібличем та Кущинцями. На минулих зборах нам не дозволили приєднатися до Гайсинської громади. Зараз є пропозиції. Їх розглядаємо. Хочемо, щоб було зручно людям діставатися до центру та вирішувати нагальні питання.

Вважаю, що Гайсинську громаду, яку планують створити, треба розділити. Правильно, коли є 10 тисяч людей в об'єднаній громаді. Тоді вони зможуть забезпечити себе комунальною технікою, за рахунок податків збільшиться її фінансування.

Що плануєте зробити цього року?

— Завершити освітлення вулиць — це ще 40 ліхтарів. Повністю освітлити ще два населені пункти, підпорядковані нашій сільській раді. Залишилося заасфальтувати близько одного кілометра доріг. Це коштуватиме майже 300 тисяч гривень. Навесні планується прогортання доріг — грейдерування та підгортання сміття. Маємо два звалища, та вони ще не узаконені.

На День села відкриваємо Дошку пошани. Нагородами відзначимо почесних громадян села.

Планується ремонт Обеліска слави. Перекладемо написи українською мовою. Внесемо прізвища тих, хто був розстріляний в урочищі Белендіївка, та тих, хто помер у роки Голодомору. Навесні займемося благоустроєм кладовищ у селах Бур'яни та Зятківці. За державні кошти плануємо зробити ямковий ремонт центральної дороги села.

Зараз ви читаєте новину «У Зятківцях установили 20 ліхтарів та проклали кілометр дороги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають