субота, 06 липня 2019 16:55

У Новоселівці обрали голову громади та 22 депутатів

— Який же з нього голова, як він у Полтаві живе? Голосуватиму за своїх, — переглядає бюлетень жителька села Новоселівка Полтавського району Ніна Ісенко, 94 роки.

30 червня на території новоствореної Новоселівської об'єднаної територіальної громади Полтавського району відбулись перші вибори голови та 22 депутатів. В ОТГ входять Новооселівська, Надержинщинська, Нестеренківська та Черкасівська сільради.

На посаду голови балотувались Людмила Макаренко, 62 роки, з Новоселівки, 43-річний Микола Шубін із Божківського та Сергій Парфієвич, 31 рік, який живе у селі Супрунівка. На сім дільниць віддати свій голос прийшли 1 529 виборців із 3 798. Остаточні результати оголосили 2 липня. Головою Новоселівської громади стала Людмила Макаренко. За неї проголосувало 74,8% — 1 184 людини. За Миколу Шубіна — 261, за Сергія Парфієвича — 126. Людмила Макаренко 34 роки була сільським головою Новоселівки.

О 7:30 зустрічаємось із Сергієм Парфієвичем у Полтаві. На синьому "Форді Фокусі" їдемо до Новоселівської ОТГ.

— Кандидати почали готуватись до виборів за місяць до дати, — каже дорогою Сергій. — Я ходив по вулицях, розносив листівки, спілкувався із людьми, проводив зустрічі. Щоправда, на них було по 10–15 чоловік. Багато хто не знав, що будуть вибори, і про те, що об'єднуємось. Сам живу у Супрунівці, проте маю багато знайомих із цих країв. Кажуть, що набридло безвладдя. Хочу навести у громаді лад.

Зупиняємося біля Новоселівського будинку культури, де розмістилась виборча дільниця. Перед входом висить плакат із фотографіями та короткою інформацією про кандидатів на голову та в депутати. Під сценою за столами сидять члени дільничної виборчої комісії. Навпроти входу — чотири скриньки і стільки ж кабінок для голосування. Довкола розмістилися спостерігачі.

— Процес виборів стандартний. Громадяни приходять із паспортом, шукають свій номер у списку, отримують бюлетені, а потім ідуть у кабінку для таємного голосування. На одному бюлетені обирають депутатів, а на другому — голову громади, — каже секретар виборчої комісії Олеся Касинець, 50 років. — Із 1 375 людей за перші півгодини на дільницю прийшли 15. Ще 73 голосують удома. Люди приїздять напливами, їх підвозять автобусами із сіл.

У залі спостерігає за виборчим процесом Людмила Макаренко. Вдягла светр з білими трояндами і чорну спідницю. Кучеряве волосся спадає шапкою.

— Хвилююсь, — каже. — Першими при об'єднанні треба робити дороги. Вони жахливі. Також необхідно облаштувати водопостачання у селах Божківське та Божково. У першому готуємо проект на капітальний ремонт свердловини, плануємо завершити цьогоріч. У другому треба взяти на баланс свердловину. Серед нагальних питань і транспортне сполучення, і ціна на проїзд, і ФАПи, які можна перевести на баланс місцевого бюджету, — перераховує Людмила Панасівна. — Нині спільний бюджет по чотирьох сільрадах, що об'єднались — 7 мільйонів гривень. А буде не менше 17 мільйонів. Проте це з наступного року.

Біля плаката з фотографіями кандидатів зібрались три жінки — міркують, за кого голосувати.

— Я обрала свою людину. Голосувала за Панасівну, бо давно її знаю, — каже Наталія Горобець, 75 років. Поправляє в'язаний светр. — Хочеться, щоб у нашому селі облагородили ставок. Там дуже красиво. Було б здорово купнутись чи просто погуляти.

Із приміщення виходить Світлана ­Маляренко, 51 рік.

— І я голосувала за Панасівну. Інших кандидатів узагалі не знаю. Вона ніколи не відмовляла у допомозі, — сідає на велосипед.

Голова дільничної виборчої комісії 50-річна Яна Москаленко відправляє автомобіль із членами комісії до людей, які не в змозі самостійно прийти на виборчу дільницю. Сині "Жигулі" виїздять у Новоселівку. Напрошуюсь в авто. На вул. Українській зустрічаємо трьох членів комісії.

— У нас 30 чоловік у списку. Обійшли вже сімох, — розповідає Любов ­Педько, 52 роки. Багато років працювала соц­працівником. Добре знає пенсіонерів, до яких прямуємо.

На невеликому подвір'ї гавкає малий білявий пес. Дупа майже облисіла від старості. Із заднього подвір'я відгукується 83-річна Раїса Дудко. Поспішає, опираючись на два ціпки. Сідає за стіл під будинком. Важко дихає.

— Біжу до вас із бані, — розписується у бюлетенях. Паспорт у неї не питають. — Знаю тільки двох — Сергія Парфієвича та Людмилу Апанасівну. А третього ніхто не приносив нам, — дістає дві листівки з передвиборчою агітацією із-під коробки на столі.

— Читайте, за кого ви будете голосувати. Навпроти нього ставте рисочку, — пояснює Любов Петрівна. — На другому бюлетені треба обрати вуличного депутата.

— Ніхто не знайомий мені. Подайте очки, — вдивляється у прізвища кандидатів у депутати. — Стражко Ірина. Це Валентини дочка?

— Ні. Невістка, — пояснюють жінки.

— Черкасова Оксана, — продовжує читати прізвища. — Не знаю.

— Це директор школи.

— Та хоть і директор. Я уже від школи далеко, — констатує Раїса Андріївна. — Якуба Олег Іванович. Фамилія знакома, — піднімає очі на членів комісії.

— Це чужі. Ми їх тоже не знаємо, — каже Любов Петрівна. — Відвертайтеся, не смущайте бабушку. Хай ставить галочку.

— Свою вибрала, — Раїса Андріївна кидає у скриньку бюлетені. — Депутатом хай буде Страшко. Це наша, повинна знати що і до чого.

Сусідній двір — за зеленою металевою хвірткою. Господиня — 89-річна Лідія ­Сорокотяга, спирається на палицю. Проходимо до лави в дворі.

— А паспорт ви мені дасте? Він далеко? — запитує Любов Петько.

— Ну ти ж її харашо знаєш. Ми вже повіримо, — каже колезі ще одна жінка із комісії.

Лідія Іванівна розписується у бюлетенях. Перепитує, що їй далі робити, де ставити галочку чи хрестик.

— Один отмітили, а тепер кидайте його у коробочку, — пояснює Любов Петрівна. Дає ще один бюлетень.

Лідія Сорокотяга зачитує прізвища депутатів. Їй пояснюють, хто і звідки. Робить вибір, кидає бюлетень у скриньку. Запитую, як обирала з кандидатів. Проте жінка не може пригадати, за кого щойно голосувала. Не знала, що громада об'єдналась.

У Черкасівській сільраді вісім населених пунктів, 505 виборців. Дільниця розмістилась у приміщенні сільської ради.

— На 10:30 уже проголосували 70 чоловік. Хто потихеньку йде, кого підвозять. Усе спокійно. Проблем із вибором у людей не виникає. З кандидатами всі знайомі, — розповідає Тетяна Охтирська, 59 років, голова дільничної виборчої комісії.

— Нам потрібно зробити дороги. Хвилюються дуже пенсіонери через закриття ФАПів. Бояться, що і давлєніє немає де заміряти. Найближча амбулаторія у Коломацькому, за 7 кілометрів. Школи немає, аварійна. Ходять діти в перший-четвертий класи. Інших возять у Коломацьке. Дитячий садочок аж у Степному. Це за 15 кілометрів. Групи дуже набиті, — говорить секретар виборчої комісії Тетяна ­Юхименко, 45 ­років.

Під'їжджає автобус із Божкового. Пасажири прямують на дільницю реєструватися.

Світловолосий із короткою стрижкою 27-річний Роман Вільмовський родом із Божкового, працює у правоохоронних органах. Віддав свій голос за Миколу Шубіна, каже. З передвиборчими програмами кандидатів не ознайомлювався, бо не вважає за потрібне.

— Він наш, місцевий. Може, буде звертать увагу на Божкове, — каже. — Мої односельці не дуже хотіли, щоб центр був у Новоселівці. Нам ближче Божківське. Проте у людей не питали. У Новоселівці я навіть ні разу не був. Автобусний маршрут туди не йде.

На дільниці у Божківській школі, обпершись об коробку дверей до спортзалу, стоїть голова комісії Юлія ­Хоменко, 35 років. Видивляється виборців. У списку їх 912. На 11-ту годину проголосували 100 чоловік.

— Негусто людей. Період такий, що відпустки. Думаю, до вечора підійдуть, як попросинаються.

— Те, що об'єдналися — добре, — говорить Юлія. — Більше бюджетних коштів буде. Проте є питання, як ними будуть розпоряджатися. У нашому селі є три великі установи, видатки будуть більші. В інших селах немає підприємств, і видатків, звісно, теж. Цікаво, як гроші будуть розприділяти між ними.

Після голосування до виходу прямує 19-річний Олексій Лисенко.

— Голосував за Людмилу Панасівну. Її досвід допоможе громаді, — каже на ходу.

У селі Крюкове виборча дільниця розмістилась у невеликому будинку. З однієї сторони ФАП, у другій раніше жила медсестра. У невеликій кімнаті із грубою сидять члени виборчої комісії і спостерігачі. У сусідній — кабінки для таємного голосування. Станом на 11:35 із 179 виборців проголосували 40.

— Самі будемо голосувати, як прийде сотий виборець, — жартує голова комісії Надія Жатікова, 59 років. — Нам наче і небагато потрібно для села, проте разом будемо сильніші. Може, хоч ФАПи працюватимуть. Селяни і самі багато чого роблять. Наприклад, до 1 червня побудували дитячий майданчик. Допомагали всі. Шини навіть маршрутчики підвозили, щоб прикрасити територію. Раніше діти ходили до сусіднього села гратись. Так що разом ми — сила.

Список депутатів Новоселівської ОТГ

Радченко Василь, Новоселівка

Конопльова Яна, Новоселівка

Страшко Ірина, Залізничне

Давиденко Юрій, Пасківка

Морозов Михайло, Крюкове

Кузьменко Ольга, Терентіївка

Любимовська Наталія,

Терентїівка

Мартинова Неоніла,

Надержинщина

Шеломенцева Зінаїда,

Кованьківка

Бабич Наталія, Божківське

Тріфонов Станіслав, Божківське

Зязюн Віталіна, Божківське

Семенова Тамара, Божківське

Кукса Вадим, Терентіївка

Коломієць Олександр, Божківське

Козка Сергій, Божківське

Мурай Владислав, Нестеренки

Бойцун Петро, Мар'ївка

Штанько Дмитро, Розсошенці

Кочубей Петро, Черкасівка

Губський Денис, Божкове

Щетінана Олена, Вербове

Зараз ви читаєте новину «У Новоселівці обрали голову громади та 22 депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають