неділя, 03 лютого 2019 00:42

"П'ять років тому мали резерв педагогів. Тепер недобір"

Автор: Катерина Пеклін
  Юрій Петрик: ”Маємо 20 вільних вакансій вихователя. Готові вже навіть брати людей без спеціальної вищої освіти”
Юрій Петрик: ”Маємо 20 вільних вакансій вихователя. Готові вже навіть брати людей без спеціальної вищої освіти”

Цьогоріч із бюджету міста виділять по 50 тис. грн на поточні видатки кожної із 28 шкіл Білої Церкви. По 40 тисяч дадуть на дитячі садки і по 35 — на позашкілля. Гроші розраховані на поточні косметичні ремонти, заміну лампочок, розеток, труб, елементів опалення. Бюджет галузі освіти минулого року становив 522 млн 863 тис. 900 грн. Більшу частину витратили на заробітну плату й енергоносії.

— Враження, що діти місцевих депутатів не вчаться у наших школах і дитячих садках, а живуть десь в іншому світі. Обранців не цікавлять проблеми освіти, — говорить начальник міського управління освіти і науки Юрій Петрик, 52 роки. — Я наголошував на необхідності збільшити поточні видатки. На початку вистачило би по 200 тисяч гривень на заклад. Пропонував узяти частину коштів, розрахованих на реконструкцію Соборної площі. На неї закладено два мільйони. Депутати не підтримали.

Чи вистачає у школах освітян?

— П'ять років тому мали резерв педагогів. Тепер недобір. Катастрофічно не вистачає вчителів математики, фізики, праці, біології, хімії, фізкультури та інформатики. Протягом останніх трьох років до закладів освіти міста прийшли 66 молодих спеціалістів. За цей же період звільнилися 215 педагогів. Маємо 20 вільних вакансій вихователя. Готові навіть брати людей без спеціальної вищої освіти. Але де їх узяти? Працівники звільняються щодня. Минулого тижня за один день пішли два методисти.

Яка зарплата у педагогів?

— Молодий спеціаліст у школі заробляє близько 5 тисяч гривень. Учителі з досвідом і надбавками, вищою категорією за званням мають близько 9–10 тисяч гривень. Але для цього педагогу доведеться працювати на півтори ставки. Цьогоріч зарплати підвищаться. За престижність — на 15 відсотків, а за сумлінну працю — на 80.

Ситуація з оплатою праці у вихователів дитсадків значно гірша. Їхня ставка мінімальна — до 4 тисяч гривень. Хоча відповідальність несуть персонально за кожного малюка. Їм за престижність передбачається надбавка 15 відсотків, а за сумлінність додають усього 10.

Чи виділяються кошти на ремонт шкіл?

— Наприкінці 2018 року отримали державну субвенцію на 3 мільйони гривень. Спрямували на встановлення вікон у 6-й та 12-й школах, першій гімназії. Також у дитячих садках №25 і №19.

Наше місто перше в Україні, яке 20 років тому запровадило інклюзивну освіту (навчання у класах дітей з особливими потребами — Газета). У 2017–2018 роках отримали 3,7 мільйона гривень на забезпечення матеріально-технічної бази цього напрямку. На 2019 рік закладено 2 млн 454 тис. 603 грн. Закупили у класи чутливі підлоги, тренажери, персональні нетбуки. Створили сенсорні та ресурсні кімнати, кабінети мовленнєвого розвитку.

У навчальних закладах три роки діють благодійні фонди. Внески добровільні. Управляє наглядова рада без участі працівників освіти. Керівник навчального закладу має письмово звернутися до активу з пропозицією узгодити ті чи інші витрати. Якщо вони обґрунтовані, їх погоджує і фінансує фонд. Це забезпечує прозорість батьківських внесків. Прослідкувати рух коштів можна на сайтах закладів освіти в рубриці "Благодійний фонд".

Як із 1 січня змінилася схема оплати за харчування дітей у дитячих садках?

— Раніше половину вартості оплачували з міського бюджету, а другу половину — батьки. Тепер останні мають платити 60 відсотків вартості продуктів. Рішення ухвалив виконавчий комітет мерії. Це дасть можливість забезпечувати дітей так само, як і минулого року. Вихованці не голодні. Я особисто інспектую харчоблоки. В ідеалі для якісного харчування потрібно не менше 55 гривень. Зараз виділяється по 30 грн на одну дитину.

Цьогоріч у рамках освітньої реформи запустили програму "Нова українська школа". Скільки на її реалізацію витратила Біла Церква?

- 5,7 мільйона гривень. Усі тендерні замовлення зробили вчасно. Проте на 1 вересня діти отримали половину необхідних книжок. Держава не встигла надрукувати вчасно. А спеціальні парти, які допомагають уникнути розвитку сколіозу в дітей, отримали тільки у грудні.

602 мільйони гривень виділили з міського та державного бюджетів на освітню галузь Білої Церкви цьогоріч. 80% суми піде на зарплати вчителям. Решта — на оплату комунальних послуг, харчування дітей та поточні видатки. У місті 26 загальноосвітніх шкіл і дві вечірні.

8500 дітей вчаться у дитячих садках Білої Церкви. На утримання одного вихованця з міського бюджету виділяють 20 тис. грн на рік. Усього садків 38. У школах близько 20500 учнів. На кожного в рік передбачені витрати на суму 15 тис. грн. Із учнів 516 — діти-інваліди. Частина вчиться за індивідуальною програмою. Інші — за інклюзивною моделлю.

Працює центр військово-патріотичного виховання

Юрій Петрик на посаді начальника міського відділу освіти з грудня 2010 року. Найбільшим своїм надбанням вважає створення центру військово-патріотичного виховання "Звитяга". Став першим в Україні.

— На уроці "Захист Вітчизни" учні 10–11-х класів учаться, як правильно діяти в надзвичайних ситуаціях, — говорить посадовець. — Вивчають зброю, вчаться надавати першу допомогу. На базі восьмої школи відкрили навчальні кабінети з макетами знарядь, засобами хімічного захисту. Туди ходять учні з усіх шкіл двічі на тиждень. Викладачі мають безпосереднє уявлення про сучасну війну. Частина з них — учасники АТО.

Зараз ви читаєте новину «"П'ять років тому мали резерв педагогів. Тепер недобір"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають