субота, 07 вересня 2019 14:50

Невакцинованим дітям дозволили ходити у школи райцентру

Близько 50 батьків прийшли 30 серпня на прийом до начальника білоцерківського управління освіти Юрія Петрика. Вимагали, аби їхніх дітей допустили до навчання у школах, незважаючи на повну чи часткову відсутність щеплень від хвороб.

Не пускати невакцинованих дітей у дитсадки і школи вимагають у Міністерствах освіти та охорони здоров'я. Це найперше пов'язують із високим рівнем захворюваності на кір. Ним із 2017-го перехворіли 115 тис. українців. Якщо заклад все таки приймає дітей без щеплень, то відповідальність за можливі наслідки несуть його керівники та влада на місці, заявили у відомствах.

— З нами до Юрія Петрика прийшов адвокат Сергій Гула, — говорить батько нещеплених школярів Анатолій, прізвище не називає. — Було видно, що Юрій Федорович хоче знайти компроміс. Домовилися, що діти таки підуть до школи. Але з часом мають принести довідку ЛКК (лікарсько-консультативної комісії. — Газета). Проблема тільки в тому, що подібну видають тільки непрацездатним. У мене діти 9 і 6 років. Уже були на уроках. Їм ніхто не забороняє вчитися. Взагалі вважаю, що щеплені і нещеплені діти хворіють однаково. Робити прививки їм поки що не збираюся. Спершу хай держава забезпечить лікарні якісними вакцинами і візьме відповідальність за наслідки після їхнього використання.

— Вакцинованим дітям дозволяється очна, дистанційна, екстернатна, індивідуальна форми навчання. Невакцинованим — усі, крім очної, — говорить Юрій Петрик, 53 роки. — Є закон про захист населення від інфекційних хвороб і рішення Верховного суду. Там сказано, що невакциновані діти мають право відвідувати заклади освіти за висновком ЛКК. Це єдиний нормативний документ, який дає право відвідувати школу без вакцинації. Довідки мають надавати директорам шкіл. Вони і визначатимуть право школяра відвідувати уроки. Запропонував батькам цей варіант, щоб зняти напругу і спекуляцію. Вони згодились.

Лікарсько-консультативна комісія призначається для вирішення складних і відповідальних питань експертизи тимчасової непрацездатності. Її створюють у лікувально-профілактичних закладах, де експертизу проводять 15 лікарів. Визначає тимчасову непрацездатність особи, видає медичний висновок про стан здоров'я.

— До Петрика йдуть скаржитись батьки дітей без вакцинації. Тоді і рідні щеплених можуть зібратись на протест. Бо невакциновані школярі можуть бути причиною спалаху інфекційних хвороб. Чому моя 8-річна донька повинна від цього страждати? Тим більше, в Україні спалах кору, — каже 40-річна Олена МАКАР.

У законі не прописано, яким чином невакцинованих дітей не допускати у школи, говорить адвокат Сергій Гула:

— Раз зателефонував батько однієї дитини. Казав, що директорка викличе поліцію, якщо вони прийдуть учитися без вакцинацій. Але ні вчитель, ні директор не мають повноважень відстороняти школяра. Поліція теж нічого не вдіє. Якщо працівники школи не пускають дитину на навчання — перевищують службові повноваження. Бо згідно з нормами Конституції, дитина повинна навчатися у школі.

Для того, аби безпроблемно ходити на навчання, діти повинні мати щеплення проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правцю, поліомієліту. Не вакцинують тільки дітей, які мають протипоказання, повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я.

— Якщо батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання — дистанційну чи індивідуальну. Тобто держава в будь-якому випадку надасть можливість та доступ кожній дитині до шкільної освіти, — каже Лілія Гриневич, колишній міністр освіти і науки.

Зараз ви читаєте новину «Невакцинованим дітям дозволили ходити у школи райцентру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають