неділя, 30 грудня 2018 17:26

Громада отримала 9 мільйонів рентної плати

2017-го сільський бюджет Коломацького становив 2 млн грн. Із січня до нього почав надходити 1% рентної плати Укргазвидобування. За рік сплатили 9 млн грн. Так вимагає закон про децентралізацію рентних платежів.

— Перший платіж за січень отримали наприкінці лютого. Понад 700 тисяч гривень. Потім гроші надходили кожного місяця. Вони були закладені до бюджету і становили 70 відсотків цьогорічного кошторису, — пояснює голова Коломацької громади Євген Почечун, 34 роки. — Якби не ці кошти, ми не змогли б утримувати будинок культури, купити трактор для комунального підприємства, відремонтувати стільки доріг. Привели до ладу асфальт у центральній частині Коломацького, під'їзд до вулиці Панаса Мирного в Дудниковому, продовження вулиці Миру в Степанівці.

Закон про децентралізацію рентних платежів зобов'язав підприємства видобувної галузі відраховувати до місцевих бюджетів 5% рентної плати. Ці гроші розподіляються між місцевими бюджетами — 2% до обласного, 3% — до ОТГ. Якщо сільські ради не об'єдналися, вони отримують по 1%, по 2% надійдуть у районний та обласний бюджети.

Коломацька об'єднана громада створена у квітні, тому до кінця 2018-го виконує прийняті окремо два сільські бюджети — Коломацький і Василівський. 2019 року це буде спільний бюджет ОТГ. До нього надійде 3% ренти. Якщо обсяги видобутку не зменшаться, отримають не млн 9, а 25–27 млн грн.

— До 2015 року ставлення місцевих мешканців до Укргазвидобування, чиї свердловини є на нашій землі, було погане, — каже Євген Почечун. — У селах міліли колодязі, вода ставала непитна, руйнувалися дороги. Люди винуватили у цьому газовиків. Я сам тоді називав компанію терористичною організацією

для місцевої громади. Все почало змінюватися, коли 2015-го прийшло нове керівництво. Закон про відрахування 5 відсотків рентних платежів у місцеві бюджети я відстоював задовго до його прийняття. Тепер люди бачать користь від того, що на нашій землі є свердловини. Мене двічі запрошували до Верховної Ради на круглі столи. Розповідав представникам державної влади, як змінюється на краще ставлення людей.

Зараз ви читаєте новину «Громада отримала 9 мільйонів рентної плати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають