неділя, 30 грудня 2018 17:48

Новорічні ялинки коштують від 96 до 150 гривень

Гайсинське лісове господарство має один із найбільших розсадників в Україні. Має площу 38 гектарів. Тут вирощують ялини, сосни, модрини, піхти. Щорічно лісівники висаджують у спеціальних ділянках для дорощування рослин понад 25 тис. сіянців ялини європейської, сосни звичайної та сосни кримської. Їх продають у передноворічні свята.

— Наші розсадники є в селі Басаличівка площею 0,5 гектара, — розповідає інженер з лісових культур 48-річна Оксана Юрченко. — Маємо ділянку в Ладижинському лісгоспі площею 0,3 гектара.

Мешканці міста та району хочуть придбати ялинку у гарному товарному вигляді: певної висоти, форми крони, із густою зеленою хвоєю. А лісівникам для цього потрібно докласти багато зусиль.

— Вирощування дерев — процес тривалий, — розповідає Оксана ­Петрівна. — Метрову ялинку вирощують упродовж 5–6 років. Спочатку висіваємо насіння. Висаджуємо сіянці. Далі наші працівники відслідковують процес росту. На тепер можемо реалізувати 5 тисяч дерев. Придбати їх можна у базовому лісорозсаднику у Гайсині (на виїзді з міста в бік села Тарасівки) та в підпорядкованих лісництвах. У місті ялинок не продаємо. Вартість дерева залежить від довжини стовбура: до 1 метра — 96 гривень; 1,2 метра — 120 гривень; 2–2,5 метра — 150 гривень. На 17 грудня вже продали більше 800 штук.

— Кожне дерево ми ­прочіповуємо (прикріплення спеціальних бірок з штрих-кодом. — Газета), — говорить старший майстер лісорозсадника Віталій Щур, 50 років. — Для цього використовуємо самоклейки або пластмасові бірки-стежки. При розриванні вони пошкоджуються і повторно їх використати не можна.

— Кожен за допомогою телефона чи комп'ютера може ввести номер кода, який є на чіпі і перевірити на сайті www.ukrforest.com походження дерева. А найголовніше — в яких умовах його виростили, — розповідає Оксана Юрченко.

Зараз ви читаєте новину «Новорічні ялинки коштують від 96 до 150 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають