субота, 21 вересня 2019 15:50

Чотирьом родинам допомогли відбудувати житло

Автор: Юлія Обелець
  У селі Лелюхівка Новосанжарського району волонтери допомагають ремонтувати ­будинок родини Токарів
У селі Лелюхівка Новосанжарського району волонтери допомагають ремонтувати ­будинок родини Токарів

— Наш дім — це колишній флігель, який придбали ще 10 років тому й добудували. Проте на ремонт грошей не вистачало. Тому жили в таких умовах, — показує на цегляні, облиті цементом, стіни передпокою своєї оселі 42-річний Євген Токар із села Лелюхівка Новосанжарського району на Полтавщині. На чоловікові камуфляжні штани, смугастий, у сірих тонах светр і кепка. Він — колишній боєць АТО.

Полтавська волонтерська організація "Будуємо Україну разом" допомагає відремонтувати житло його родини. Зокрема, дитячу й ванну кімнати. Дають матеріали, виконують роботи.

— Пропозицію пришвидшити ремонт я отримав від свого знайомого Едуарда Коношенка, теж АТОвця. Він — координатор будівельних робіт табору БУР у Нових Санжарах, — додає Євген Токар. Його будинок зведений із вапняку, частина вікон має сині дерев'яні рами, решта — пластикові. Останні господар встановив у майбутній дитячій.

Подружжя Токарів має шестеро дітей віком від 3 до 15 років. Це одна з чотирьох малозабезпечених сімей Новосанжарського району, яким зголосилися допомогти відбудувати житло представники "Будуємо Україну разом". Родини попередньо відібрали з тих, що перебували на обліку районної соціальної служби.

— Обираючи сім'ю, зважали на бажання членів родини до спільної роботи, — пояснює, обтрушуючи руки від будівельного пилу, 33-річний ­Едуард Коношенко. — Тобто завдання волонтерів БУР — не лише приїхати і зробити все самостійно, а зробити це спільними зусиллями із родиною. БУР дає поштовх, такий собі ­трамплін для подальших змін. Для прикладу, сім'я ромів Савицьких із Зачепилівки погукала на ремонт своїх родичів. Усі гуртом ­замінили очеретяну стріху, що протікала.

Також волонтери допомогли з ремонтом житла родині Коваленків із Нових Санжарів, Скубіїв із Забрідок, Савицьких із Зачепилівки.

У Нових Санжарах волонтери в старій друкарні на вул. Каштановій, 21, створили молодіжний центр.

Тут проводитимуть майстер-класи, ділитимуться досвідом із місцевою молоддю — наприклад, як створити власний бізнес в інтернеті.

З 1 по 15 вересня тривав табір "Будуємо Україну разом" у Нових Санжарах. Відбувся за кошти Європейського Союзу, а саме програми "Еразмус+" (програма обміну країн, що підтримує проекти співпраці, партнерства, заходи й мобільність у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та спорту. — Газета). БУР заснували 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Чотирьом родинам допомогли відбудувати житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають