пʼятниця, 09 серпня 2019 15:55

Без сплати страхових внесків пенсію не нараховуватимуть

— Чув, що є страховий стаж і трудовий. За яким нараховують пенсію і як його можна перевірити? — запитує 47-річний Олександр Коломієць із Білої Церкви.

— Раніше записи у трудовій книжці гарантували людям майбутню пенсію. Навіть якщо роботодавець не сплачував за працівника внески до пенсійного фонду, — пояснює начальник білоцерківського відділу обслуговування громадян — сервісного центру №1 Костянтин Будко, 43 роки. — У січні 2004 року ввели закон про пенсійне страхування. Так робочий стаж розділили на трудовий і страховий. Перший фіксує тривалість роботи у трудовій книжці. Другий — це страхові внески, які визначають розмір майбутньої пенсії. І якщо роботодавці їх не сплачували — пенсію не нарахують. Навіть якщо є запис у трудовій книжці.

До страхового стажу входить час, коли людина отримувала виплати по безробіттю або матеріальну допомогу під час підвищення кваліфікації. Навчання у виші також зараховують, але тільки до 1 січня 2004 року. Так як навчальні заклади не сплачують страхові внески за студентів. До того ж часу зараховували підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткування. З 1 січня 2004 року до 30 червня 2013 року включно залічували декретну відпустку. А до 31 грудня 2017 — військову службу. Перевірити страховий стаж можна, подавши заяву до пенсійного фонду або онлайн за допомогою електронного сервісу за посиланням www.pfu.gov.ua.

Зараз ви читаєте новину «Без сплати страхових внесків пенсію не нараховуватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають