субота, 13 квітня 2019 16:56

Угорські карикатуристи показали кумедні роботи в Полтаві

Автор: Ольга Стенько
  Ілюстрації угорського художника Габора Шереньї показали в Полтаві на міжнародному фестивалі карикатури ”Карлюка-2019”
Ілюстрації угорського художника Габора Шереньї показали в Полтаві на міжнародному фестивалі карикатури ”Карлюка-2019”

— В Угорщині, як і в Україні, демократія. Про прем'єр-міністра Віктора Орбана пишуть і малюють карикатури. За це немає переслідувань чи цензури. Утім, тема політики чи уряду мене не приваблює. Так само людям не цікава тема України та її стосунків з іншими країнами. В Угорщині десь 35 карикатуристів. Деякі роботи вони малюють для себе, не на широкий загал, — каже Іштван Келемен, 62 роки, голова Асоціації угорських карикатуристів.

5 квітня в Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка відкрили міжнародну виставку карикатури "Карлюка-2019". Показали роботи угорських художників та автора персонажа Перченятка в журналі "Перець" Анатолія Василенка.

Це 19-й щорічний захід. Його проводять у рамках фестивалю гумору. Зазвичай, відкривають 1 квітня, в день народження письменника Миколи Гоголя.

— Знайомимо українців із карикатуристами інших країн. Ще одна родзинка — роботи Анатолія Василенка. На виставці представили його комікси, карикатури, ілюстрації з колекції мецената Олексія Петренка, — говорить засновник фестивалю "Карлюка", полтавський художник-карикатурист 58-річний Михайло Шлафер.

Угорщину представили вісім авторів. Роботи відбирав Іштван Келемен. ­Приїхав до Полтави, щоб презентувати твори земляків. Обирав колег, з якими має гарні стосунки й позитивний досвід співпраці. Малюнки вони запропонували самі. Намагалися відійти від політики.

Найскладніше йому було обирати власні карикатури для виставки. З представлених у Полтаві найулюбленіша — "Родина на відпочинку", де батько тягне на плечах усю родину. В інших роботах Іштван торкається простих життєвих тем. На одній зображений годинник. На його циферблаті юнак і старий чоловік тримаються за стрілку. Хлопець хоче пришвидшити час, чоловік — повернути. Так Іштван бачить споконвічне протистояння батьків і дітей.

Художники Бакша Гергелі та Ласло Длухопольськи жартують на тему екології, миру, сучасного світу, стосунків у родині та вампірів, батьківщиною яких вважають Угорщину. Роботи Гези Халаша — колажі, карикатури та комп'ютерної графіки. Ілюстрації Габора Шереньї — найяскравіші. Він використовує насичені відтінки. Наприклад, на тлі молодої трави зобразив різнокольорового равлика. Виповзає з лабіринту, що символізує мушлю. Так автор показує життя равлика зсередини.

Імре Гаспар намалював шаржі на відомих людей. З паперу посміхаються музикант Луї Армстронг, співачка Елла Фіцжеральд, письменник Ернест Гемінґвей.

Пол Лефхафт, уродженець Сербії, приділив увагу темі Євросоюзу. Про нього ж, але в іншому стилі, розмірковує в роботах Йожей Шандор Бекези. Він нагадує, що за промовами політиків і прапором Євросоюзу стоїть життя мільйонів простих людей.

— Мені подобаються угорські карикатури. Більшість інтуїтивно зрозумілі, хоча ми й різні народи. А от про політику та Євросоюз тема не дуже близька. Вочевидь, вона актуальна для Угорщини, але не для України. Що справді близько — це роботи українського художника Анатолія Василенка. На його ілюстраціях до дитячих журналів і карикатурах у "Перці" я виросла, — говорить полтавка Олена Гопей, 54 роки.

Анатолій Василенко — єдиний із українських карикатуристів, який має звання народного. Нещодавно йому виповнилося 80 років. Народився в селі Нижня Ланна Карлівського району на Полтавщині. Є членом редколегії журналу "Перець". Мешкає в Києві. Запрошення на виставку власних робіт прийняв, але не приїхав.

Його твори розміщені на 200 аркушах. Усі роботи надав для виставки полтавський колекціонер і видавець Олексій Петренко, 59 років.

— З дитинства пам'ятаю журнал "Перець". Василенко є автором персонажа Перченятка. Я залюбки скористався можливістю придбати оригінали карикатур — 800 малюнків. Вирішив ближче познайомити полтавців із творчістю земляка, — говорить Олексій Петренко.

"Карлюка-2019" триватиме до 21 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Угорські карикатуристи показали кумедні роботи в Полтаві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають