субота, 07 вересня 2019 16:50

У Нових Санжарах першокласників удвічі більше, ніж випускників

Автор: Лілія Швець
  У Нових Санжарах на Полтавщині цього року пішло в школу 92 першокласники. ­Випускників у закладі —54
У Нових Санжарах на Полтавщині цього року пішло в школу 92 першокласники. ­Випускників у закладі —54

— Школа — це там, де учаться дітки, читають і пишуть. Я вже знаю букви. А як звати вчительку — ще не вивчила, — говорить 6-річна Катерина Кущинська із селища Нові Санжари на Полтавщині. Одразу кидаються в очі її великі банти-квітки. Вона — першокласниця місцевої загальноосвітньої школи I–III ступенів. 2 вересня прийшла на святкову лінійку.

Учні стають літерою "П" на шкільному стадіоні. Посередині — наймолодші й найстарші. Випускниці одягнені у шкільну форму радянського зразка, на руках синьо-жовті стрічки. У першачків здебільшого темний низ, світлий верх. Кілька — у вишиванках, яскравих сарафанах чи пастельних спідницях.

Лінійка починається о 8:30 з гімну України. Виступають директор ­закладу Микола Решетило та селищний голова Інна Коба. Кілька першокласників читають вірші, місцевий колектив "Веселка" виконує танець, старшокласники співають пісню.

— У школі будемо писати. Я ще не вмію, вчитимусь, — доповнює однокласницю 6-річна Софія Олегівна, так представилась. — У мене в класі є подруга — це Вєроніка.

— Я, мабуть, більше хвилююся, ніж донька, — говорить Марина Міценко, мати Аліси з 1-В класу. Темноволоса жінка із завитим волоссям, в елегантній сукні пастельних кольорів. — Підготовку до школи, якщо говорити про одяг, ми почали з весни, коли були розпродажі. Купую речі на закордонних сайтах. Брали різні блузочки, спіднички, спортивний костюм, кросівки. Витратили десь 3 тисячі гривень. Одна блузка із пересилкою коштувала не більше 250 гривень. Найдорожчими були босоніжки, купували в Україні. Ортопедичні, шкіряні за 700 гривень. А канцтовари на 600 гривень придбали в Нових Санжарах минулих вихідних. До відміни домашніх завдань ставлюся позитивно. У дітей буле більше часу на фізичний і творчий розвиток. Ми, наприклад, уже з 4 років ходимо на спортивно-бальні танці.

Першокласників цього року в Новосанжарській школі майже удвічі більше, ніж 11-класників. Новачків — 92, найстарших — 54. Наприкінці лінійки старшокласники ведуть у класи по двоє дітей.

У Щербанівський ліцей Полтавського району перевелися шестеро 11-класників із Тростянецької школи. Всього 16 випускників. У перший клас ідуть 46 дітей.

— Аннушка, не бійся. Тут всі дітки такі! — Валентина Григір, 56 років, утішає 6-річну онуку.

Дитина у вишиванці, з двома хвостами та великими бантами, на них — синьо-жовті резинки. Питаю, чи можна її сфотографувати.

— Не треба! — Анна відвертається від об'єктива, ховається в бабусину сукню.

— Вона мріяла про школу, а сьогодні плаче весь ранок. Мабуть, не з тієї ноги встала, — усміхається Валентина Віталіївна.

Поряд жінка в довгій спідниці та квітчастій блузці тримає в руках рожевий рюкзак і букет квітів.

— Рюкзак моєї онуки Лізи. Їй всього 5 років, але школою марить, — каже жінка, не називається і швидко відходить.

Біля вхідних дверей облаштували сцену, поставили мікрофон, звукові системи. Починаються традиційні урочистості.

— Із набуттям статусу ліцею в нас з'явився гарний філологічний напрямок. Тепер можемо розвивати навчання більш профільно, — каже 44-річна Наталія Драч, керівник ліцею.

Відмінникам вручають відзнаки за гарне навчання минулого року, найбільше отримують другокласники.

Зараз ви читаєте новину «У Нових Санжарах першокласників удвічі більше, ніж випускників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають