пʼятниця, 09 серпня 2019 17:58

Шотландські висловухі коти майже не линяють

Автор: фото: Яна Дудник
  Шотландських висловухих кошенят Яна Дудник продавала в інтернеті по 300 грн. Усі руді, зі світло-блакитними очима
Шотландських висловухих кошенят Яна Дудник продавала в інтернеті по 300 грн. Усі руді, зі світло-блакитними очима

— Я не заводчик котиків. Скоріше любитель. Маю кішку породи шотландська висловуха, зовуть Мася. Вона руда й масивна, — розповідає жителька села Тахтаулове Полтавського району Яна Дудник.

Продає породистих кошенят у "Фейсбуку". Нещодавно спродала через соціальну мережу чотирьох тварин. Усі руді, висловухі, із світло-блакитними очима.

— Продавала не для розведення, по 300 гривень, — розповідає Яна. — Одного купили в Полтаву, другого — в Семенівський район. Одне лишилося в Тахтауловому, придбали знайомі. Останнє поїхало до господарів у Котелевський район.

Коли розпродувала, їм якраз місяць виповнився. Їли все. Годувала молоком, кашами, потроху давала відварене дрібно нарізане м'ясо. Господарям усім казала, що риби треба давати ­небагато й обов'язково без кісточок, аби не вдавилися. Має бути в раціоні чимало молочних продуктів. Та самого молока небагато. Деяких кошенят воно "слабить".

Кішка Мася у господині влітку живе надворі. На зиму забирають у будинок. Спить, де сподобається.

— У неї є товаришка — ще одна наша киця, але сіамської породи. Ото вони разом, — каже Яна. — Мася добра, до чужих не йде. Тільки своїм гладити дається. На руках сидіти не любить. Має женіха — сусідського кота. Теж породистий. Уже тричі від нього народжувала. Щоразу сама. Є кішки, яким треба допомагати. Наша не така. Коли відчуває, що наближаються роди, ходить, ­шукає підходяще місце. Ми їй тоді коробку ставимо, мостимо теплі і м'які тряпки. Там з кошенятами лежить, доки ті сліпі.

Шотландські висловухі коти — дружелюбні, в міру активні. Люблять увагу. За ними легко доглядати, бо мають коротку шерсть.

— Наша кішка гуляє надворі, тому регулярно обробляємо її від бліх, — веде далі Яна. — Возили до ветеринара, робимо щеплення по віку. Купаємо нечасто. Можемо просто помити лапки. Майже не линяє, вичісуємо раз на тиждень. Єдина особливість — треба часто чистити вуха. Через особливу будову хряща там накопичується сірка.

Із їжі даю м'ясо, кашку. Любить сиру курку. Ще подобається тушонка, смажена риба. Навіть корм їсть. У сіамської зовсім інші смаки — обожнює варені яйця і молоко.

Зараз ви читаєте новину «Шотландські висловухі коти майже не линяють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають