пʼятниця, 09 серпня 2019 18:02

"Настойка прополісу на спирту корисна при хворобах шлунка"

Автор: фото: Ольга Стенько
  60-річний Сергій Хохич із села Мильці Полтавського району продає на ярмарку медове вино власного виробництва
60-річний Сергій Хохич із села Мильці Полтавського району продає на ярмарку медове вино власного виробництва

— Люблю бувати в Полтаві. Це екологічно чистий район. Самі з Дніпра, жили тут. Потім перебралися в Москву. Щоліта приїжджаємо. Завжди купую мед. Обираю з Решетилівки. Подобається, — каже Оксана Александрова, 38 років. 31 липня прийшла на Свято меду з донькою Лєрою та племінницею Аннет. — Купила мед різнотрав'я з пасіки Матюхіних. Уперше про такий чую і пробувала. Сподобався. Може тому, що вагітна, змінилися смаки.

Традиційне Свято меду проходило у Полтаві з 30 липня по 4 серпня у рамках Ярмарки виробників. Свою продукцію привезли понад 10 бджолярів. Усі — члени обласної спілки пасічників.

— Щороку покупаю мед. Тут можна пробувати. Беру різний. Люблю острі ощущєнія, тому мені липовий нравиться. І різнотрав'я — там же різні лічебні травки. А от соняшниковий не дуже подобається, — полтавка Ганна Гонтова, 65 років, купує мед із пасіки бджоляра Вернигори. — Люблю коріандровий мед, але його нема цього року.

Мед продають продають у пластикових відерцях. Просять від 100 до 240 грн за 1 л. Коріандрового дійсно немає, кажуть пасічники.

— Поле засіяли, але коріандр був низький і сухий. Бджолам нічого було збирати. Тому на Полтавщині такий мед годі й шукати, — каже голова громадської спілки "Об'єднання "Полтавський пасічник" Наталія Сенчук, 60 років. — Привезли мед різнотрав'я, соняшниковий, акацію. За кольором ніби подібний, але в кожного пасічника має свій смак. Зібраний у різних угіддях, із різними ­кліматичними умовами. Василь Гаврилов із Карлівського району привіз мед із дикорослих трав, із лук. Василь Перепелиця з Котелевщини — різнотрав'я і соняшниковий. Найбільше бджолярів із Полтавського району. В Геннадія Кащука смачний мед із ріпака. У Віктора й Анатолія Ткаченків — лісове різнотрав'я, зібране на вирубках, де росте чебрець, ­звіробій, материнка. Якщо говорити про лугове різнотрав'я, пасічники часто висівають медоноси фацелію і еспарцет. У Сергія Хохича є мед з липи й малини.

Пасічник 60-річний Сергій Хохич живе в селі Мильці Полтавського району. Кремезний веселий чоловік із пишними вусами одягнений у білу з червоним візерунком вишиванку. Окрім меду, продає медове вино.

— Аби був набір мікроелементів, у хорошій воді розвожу два-три меди, — розповідає. — Наприклад, у гречаному більше заліза, малиновий — ­протизастудний. Хміль і хмелева перга дає броженіє. Як хароше домашнє вино — броде шість-вісім місяців. Потім знімаю з осаду. Вино освітляється. Пізніше ще раз знімаю — і получається отакий напій, — Сергій Володимирович показує асортимент медових алкогольних напоїв власного виробництва. — Одне на травах. Друге з абрикосовим соком. Ще є черешня й малина. Сік можна додавати, який хочеш — ягоди, терен, яблуко. Є рецепт на спеціях. Соку додаю до 10 відсотків.

Вино продають по 70 грн за 0,5 л. Дають скуштувати. Абрикосове — солом'яного відтінку, ароматне, з кислинкою. Трав'яне має темно-бурштиновий колір і терпкуватий присмак, пахне медом і травами. М'якого смаку, не міцне.

— Воно не міцне на смак, але підступне, як каже моя дружина, — сміється винороб. — Його можна вживати як веселяще, можна — як лічаще. Можна посидіти з друзями. Моя донька бере в сауну — піт харашо гонить, а алкогольної сухості ­немає. Пити по 50 грамів кожне утро — буде набір мікроелементів. Діткам даже в чай при простуді чайну ложечку додають. Алкоголю не буде чуть. Крєпость вина 14–16 градусів, більше не получається.

У сусідньому наметі торгує продуктами родинної пасіки сім'я Деркачів із села Абазівка Полтавського району.

— Настойка прополісу на спирту корисна при хворобах шлунка, стоматитах — щитається, як антибіотик. Настоянка підмору бджолиного — сушені бджоли, настояні на спирту. Чисте кров і корисно при аденомі й простатиті, — каже Наталія Деркач. — Принімать стільки ­крапель, скільки вам год. Тричі на день до їди. Пляшки вистачає на місяць. Цей продукт стає дуже популярний, часто купують.

Наталія — невістка 80-річного Петра Деркача, якого називає "дідусем". Він — бджоляр із понад півстолітнім досвідом, засновник родинної пасіки. Запрошує скуштувати медовий квас. Наливає ароматний напій із біло-зеленого кега, що стоїть на столі.

— Квас виготовляємо не перший рік. Це продукт бджільництва, — розповідає Петро Михайлович. — Меди розводимо в чистій перекип'яченій воді. Додаємо квасне сусло, яке замовляємо з Києва. Ставимо в тепло, лишаємо вибродити добу. Квас готовий до вживання. Термін придатності — тиждень.

Окрім меду, на ярмарку продавали фермерські сири та м'ясні вироби, іграшки й прикраси ручної роботи. Окремо провели ярмарок-продаж текстилю.

Зараз ви читаєте новину «"Настойка прополісу на спирту корисна при хворобах шлунка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають