понеділок, 24 грудня 2018 01:22

300 гектарів можуть обробити троє людей

Фермер Михайло Войтовик використовує нову технологію

— 12 років наше підприємство не має ні плуга, ні борони. Тільки сівалка, обприскувач і комбайн. А за показниками — завжди у десятці найкращих, — каже фермер 54-річний Михайло Войтовик із села Блощинці Білоцерківського району.

Керує агропідприємством "Мрія", шестеро працівників обробляють 330 га поля. Вирощують пшеницю і гречку.

— Не покладаю рук на землі все життя, — продовжує Михайло Вікторович. — Закінчив аграрний університет, ще студентом сів за комбайн. Задумався — чому так багато працюємо і ледь зводимо кінці з кінцями. Почав шукати відповідь.

Михайло Войтовик — кандидат сільськогосподарських наук, доцент.

— Дізнався про технологію но-тіл. У США її застосовують понад 20 років. За 90 тисяч доларів купили спеціальну сівалку, яку виготовили у Бразилії. З 2006-го почали її використовувати.

Но-тіл — технологія нульового обробітку ґрунту. Після збору врожаю землю не переорюють, а встеляють залишками рослин. Навесні засівають, не боронуючи. Так із ґрунту не вивітрюються корисні речовини й волога.

— Головне наше досягнення — зупинили процес збіднення землі, — каже Михайло Войтовик. — Учені говорять: частку гумусу в ґрунті збільшити не можна. А ми змогли. За кілька років у нашій землі вона зросла із 3,3 до 4,1 відсотка.

Підприємство "Мрія" — єдине в районі, яке застосовує технологію но-тіл.

— Ще кілька виробників пробували, але повернулись до традиційних методів обробітку землі, — пояснює. — Бо ефект не раптовий, а всі хочуть вигоду одразу. Перші роки і мої працівники сміялись. А згодом зрозуміли, що робимо правильно. Принцип но-тіл простий: восени сіємо озиму пшеницю, у липні збираємо врожай. За комбайном слідом сівалка сіє гречку. Весною працюємо в полі шість днів, восени — чотири. Завдяки технології 300 гектарів землі можуть обробити троє людей. Затрати в рази менші. На обробіток гектара витрачаю 20 літрів солярки, а при традиційному методі — 100.

Михайло Вікторович пояснює, чому в ґрунті зростає частка гумусу.

— У верхньому шарі живуть багато корисних організмів. Одні дихають киснем, інші живуть без нього. Коли під час оранки пласт землі перевертають — гинуть і ті, й інші. Відбувається ерозія — вивітрювання. До того ж при технології но-тіл використовується мінімальна кількість хімії. Хочу їсти український хліб. Техніка на підприємстві імпортна, пестициди — теж. 70 відсотків усього насіння — закордонне. Принципово сію українські сорти пшениці, хоч вони і дають менший урожай.

Зараз ви читаєте новину «300 гектарів можуть обробити троє людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають