субота, 13 липня 2019 16:02

За передвиборчу агітацію заплатять українці

В Україні четвертий рік діє закон про фінансування партій з державного бюджету. Гроші щоквартально перераховують політсилам, які на парламентських виборах подолали 5-відсотковий бар'єр.

Їх розподіляють пропорційно — за кількістю депутатів. Після позачергових виборів 21 липня фінансування на п'ять років отримають партії, які наберуть понад 2% голосів. Мають подавати в Національне агентство з питань запобігання корупції звіти про майно, доходи і витрати.

Шість партій — "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка" (теперішня "Європейська солідарність"), "Самопоміч", "Опозиційний блок", Радикальна партія Олега Ляшка, "Батьківщина" — за три попередні роки отримали понад 1,1 млрд грн.

Партіям, які пройдуть у наступний парламент, держава поверне витрачені на агітацію кошти — до 360 млн грн кожній.

На фінансування партій 2020 року виділять понад 600 млн грн, кажуть у русі "Чесно". 10% додатково отримують політсили, що проведуть за списком ,більше третини жінок.

— Раніше партії нагадували лампочки. Ти її можеш увімкнути, а можеш вимкнути. Олігарх не дає місяць-другий гроші і партія фактично припиняє діяльність. А зараз політсили здобули гарантії, бо можуть жити за державні кошти, — каже голова Комітету виборців України Олексій Кошель, 45 років.

Зараз ви читаєте новину «За передвиборчу агітацію заплатять українці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають