пʼятниця, 28 червня 2019 15:28

Спека спаде до кінця тижня

В Україну наближається похолодання. Спека суттєво спаде 27–28 червня. По всій території очікують +20…250С удень. Вночі подекуди температура знизиться до +13…160С. Найпрохолодніше — на Харківщині, Луганщині.

- 30-градусна спека протримається до середи. Далі поступово холоднішатиме по всій території країни, — каже синоптик Укргідрометцентру Наталія Голеня, 45 років.

27 та 28 червня в усіх регіонах пройдуть короткочасні зливи зі шквалистими вітрами та градом. При хмарній погоді вдень стовпчик термометра не перевищуватиме +200 С.

На Прикарпатті в селі Беньківці Рогатинського району блискавка влучила в автобусну зупинку з металевих конструкцій 21 червня. Там стояли п'ятеро людей.

Троє чоловіків померли одразу. Двох жінок госпіталізували. Загиблі родом зі Львівщини. Приїхали провідати родичів.

У селі Майдан Вінницького району 22 червня злива з ураганним вітром пошкодила дахи 11 житлових будинків, гаража і сараю. Вітер повалив дерева. Гілля розтрощило припаркований автомобіль. Порвало електролінії. Село залишилося без електрики.

— Червень б'є рекорди за температурою повітря. Кількість спекотних днів збільшується. Друга декада червня взагалі аномально тепла, — говорить 53-річна Віра Балабух з Українського гідрометеорологічного інституту. Найспекотніше було на Поліссі — Волинській, Рівненській, Житомирській областях. Там середньодобова температура перевищувала багаторічні значення на 7 і більше градусів. Такі позначки не характерні для північних областей. Це свідчить про те, що клімат змінюється.

Дощі йтимуть локально. Зливи будуть нетривалі з поривчастим вітром. Подекуди можливий град.

— Після спеки температура повітря може різко знизитися. Це спричинить потужний атмосферний фронт. Він принесе багато небезпечних явищ — сильні шквали, град, смерчі, зливи, — додає Балабух.

Грози та шквали очікують у західних, центральних і північних областях.

Липень і серпень будуть спекотніші за червень. Температура сягатиме +38…400 С.

— Це досить висока температура. Спека, що нависла над Європою, вплине на нашу погоду влітку та восени. Ймовірно, у вересні в окремих регіонах також будуть жаркі дні. Взагалі, вересень передбачають теплим, — каже Віра Балабух.

Поки що є ймовірність посухи.

— Це може вплинути на ярі культури. Саме зараз вони входять у фазу колосіння. Якщо не вистачатиме вологи, врожайність зменшиться, — говорить Балабух. — Спека також не сприятиме врожаю огірків і кабачків.

Зараз ви читаєте новину «Спека спаде до кінця тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають