неділя, 30 грудня 2018 17:57

"Митрополит Епіфаній продовжить справу Філарета"

Автор: REUTERS
  Митрополит Київський і всієї України Епіфаній був намісником предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній був намісником предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета

— Ми змогли об'єднати три гілки православ'я в єдину Українську помісну церкву, — каже митрополит Київський і ­всієї України, предстоятель Православної церкви України 39-річний Епіфаній зі сцени на Софійській площі столиці після свого обрання Об'єднавчим собором 15 грудня. — Хочу закликати братів до Єдиної церкви. Наші двері відкриті для всіх.

Участь у соборі взяли ієрархи Київського та Московського патріархатів, Української автокефальної церкви, священики та миряни.

— Були 200 делегатів. Голосування — таємне. У першому турі трійка лідерів виглядала так: митрополит Київського патріархату Луцький і Волинський Михаїл — 38 голосів, Переяславський і Білоцерківський Епіфаній — 81, митрополит Вінницький Московського патріархату Симеон — 56 голосів, — розповів учасник зібрання релігієзнавець Олександр Саган, 51 рік. — У другому турі миряни й священики не голосували. Михаїл зняв свою кандидатуру, а голоси єпископів розподілилися так: за Симеона — 28, за Епіфанія — 36.

Вселенський патріарх Варфоломій запросив Епіфанія на 6 січня до Стамбула на спільну літургію та вручення томосу — документа про автокефалію.

За статутом, нова об'єднана церква — митрополія, а не патріархія. Чому?

— Існують три тотожні за значенням статуси, — каже релігієзнавець Андрій Юраш, 49 років. — У світовому православ'ї є дев'ять патріархій, три архієпископії. До суботи було дві митрополії. Одна — Польська, друга — Чеська і Словацька. Тепер до них приєдналася українська. На Вселенських соборах голос предстоятеля кожної з цих церков є однаково вагомим.

Українська церква зміцніє, об'єднає більшість православних віруючих держави під своїм началом, стане однією з найвпливовіших і найчисельніших у світі. Тоді матимемо всі підстави отримати патріарший статус.

Як відбуватиметься визнання нашої церкви іншими?

— 6 січня на урочистому богослужінні в кафедральному соборі святого Георгія в Константинополі Вселенський патріарх Варфоломій передасть митрополиту Епіфанію томос. Після цього всі інші православні церкви висловлюватимуть свою позицію щодо нашої. На синодах абсолютна більшість визнає її.

Критики закидають, що наша церква не незалежна, а є структурою Константинополя.

— Із 6 січня Україна перестане бути канонічною територією будь-якої іншої церкви. У жовтні Константинополь відновив протекторат над українською територією (визнав, що в ХVII ст. Москва незаконно собі її підпорядкувала. — Газета). Але після отримання томосу Україна буде канонічною територією лише Української помісної церкви. Томос — це документ про незалежність.

Московський патріарх Онуфрій після собору втратив свій титул Київського митрополита. Став просто єпархіальним архієреєм Російської православної церкви в Україні.

Як діятиме Московський патріархат?

— Він перебуває на чужій канонічній території. Боротиметься за виживання будь-якими засобами. Обман, залякування, тиск на віруючих і духовенство — все, аби переконати не долучатися до помісної церкви.

Чому помісну церкву очолив не предстоятель Київського патріархату Філарет?

— Це його добра воля. Усвідомлює, що всім потрібен символ порозуміння. Ієрарх, який зможе стати об'єднуючою фігурою. Епіфаній — найближчий однодумець Філарета, продовжить його лінію на новому етапі.

Ні в кого немає сумніву щодо ваги Філарета у визнанні Української незалежної церкви. Тепер він носитиме титул пожиттєвого почесного патріарха нової церкви. Він буде ключовою фігурою у прийняті рішень.

Бував у зоні бойових дій на Донбасі

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній — Сергій Думенко — народився 3 лютого 1979-го в селі Вовкове Іванівського району на Одещині. Ріс у Старій Жадові Старожинецького району Чернівецької області.

Освіту здобув у Київській духовній академії. Стажувався в Греції. 2007-го прийняв монаший постриг. Наступного року став секретарем патріарха Філарета. Через кілька місяців після цього — намісником Видубицького монастиря у Києві, ще через два — керуючим справами всієї Київської патріархії. 2010-го призначений єпископом Переяслав-Хмельницьким і Бориспільським та ректором Київської духовної академії.

28 червня 2013-го возведений у сан митрополита Переяславського і Білоцерківського і стає патріаршим намісником. У разі смерті чи хвороби предстоятеля УПЦ КП Філарета мав виконувати його обов'язки до обрання нового патріарха.

Збирав допомогу для воїнів АТО, бував у зоні бойових дій на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «"Митрополит Епіфаній продовжить справу Філарета"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають