субота, 26 січня 2019 22:39

100 років тому українці об'єдналися в одну державу

Автор: WWW.UAHISTORY.INFO
  22 січня 1919 року на Софійському майдані Києва проголосили Акт Злуки. Цим документом Українська Народна Республіка об’єдналася  із Західноукраїнською Народною Республікою
22 січня 1919 року на Софійському майдані Києва проголосили Акт Злуки. Цим документом Українська Народна Республіка об’єдналася із Західноукраїнською Народною Республікою

2 січня українці відзначають День Соборності. 100 років тому на Софійському майдані в Києві проголосили Акт Злуки. Тоді Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіки об'єдналися в одну державу.

"Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України — Західноeкраїнська Народня Республіка (Галичина, Буковина; Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народня Республіка", — йдеться в Акті Злуки проголошеному 22 січня 1919-го у Києві.

Століття Акту Злуки відзначають під гаслом "Разом із власної волі з 1919 року". Злука відбулась за бажання та ініціативи українців. Розуміли, що єдність — обов'язкова передумова успішного спротиву зовнішній агресії. Із заходу атакували поляки, зі сходу — більшовики. Українці об'єдналися, щоб дати відсіч.

Усе, що було пов'язане з Актом Злуки за СРСР намагалися знищити. Перші масштабні відзначення Дня Соборності відбулися на з'їзді Всенародних зборів у Хусті на Закарпатті 22 січня 1939-го. У маніфестації взяли участь понад 30 тис осіб. Ідея соборності України була ключовою для Української повстанської армії та національних рухів 1980 років. 1990-го подію відзначили акцією "Живий ланцюг" — понад мільйон людей взялись за руки і створили безперервний ряд від Києва до Львова.

Об'єднання українських земель стає можливим після розпаду Австро-Угорщини у жовтні 1918-го. Українці у Львові проголошують створення власної держави. Вже тоді частина галицьких політиків прямо вимагає об'єднання з УНР. Але в той час ходять чутки про готовність Гетьмана Скоропадського вступити в федерацію з Росією і це стримує галичан.

Попередній договір про об'єднання підписують 1 грудня у Фастові — коли владу у Києві готується перейняти Директорія УНР. Домовляються про автономний статус ЗУНР — як Західної області УНР. Поспіхом готуються до проголошення Акту Злуки. З Півночі та Сходу наступають більшовики і Директорія почувається непевно. На Західноукраїнських землях ситуація теж складна. Воюють за Галичину з поляками.

"В одинадцять годин ранку на площу, під звуки музики, почали приходити українські військові піхотні частини, артилєрія і самострільні команди, котрі стали шпалірами (рядами. — ред) з усіх чотирох боків площі. За військом поволі збиралась велика кількість народу, котра до початку урочистости заповнила всю площу й сусідні вулиці. Багато вилізло на дерева для того, щоб звідтам краще побачити урочистість", — описує події 22 січня 1919 року на Софійському майдані Києва Українське телеграфічне агенство.

Захід розпочинається о 12.00 з пострілу гармати та церковних дзвонів. Представники ЗУНР та УНР читають декларацію про об'єднання, а з чотирьох боків майдану, з підвищень, спеціальні "оповісники" гучно повторюють до народу зміст документу.

Урочистість закінчується військовим парадом. Наступного дня Акт Злуки затверджує Трудовий конгрес.

Зараз ви читаєте новину «100 років тому українці об'єдналися в одну державу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають