вівторок, 23 липня 2019 15:44

У Тарасівці відключали газ

У Тарасівці відключали газ
Газ відключили без попередження людей. ФОТО: Цензор.НЕТ

17 липня в селі Тарасівка Гайсинського району людям відключали газ за заборгованість по донарахуваннях у зв'язку з приведенням обсягів блакитного палива до стандартних умов.

Платити з урахуванням відповідного коефіцієнту пропонують із жовтня минулого року. Коефіцієнт приведення розрахунку за газ до стандартних умов залежить від пори року і місця розташування лічильника. Газовики кажуть, що в холодну пору року за газ доведеться платити більше, якщо лічильник без термокоректора й установлений надворі. Натомість національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), наголошує, що застосовувати коефіцієнти при розрахунках для населення заборонено.


– Це вже справжній бардак, – обурюється гайсинчанка Олена, 37 років, прізвища не називає. – Телефонують налякані батьки з Тарасівки, кажуть, що відключили газ за якісь донарахування по лічильнику. Причому зробили це без попередження. Хоча я знаю, батьки завжди вчасно розраховуються за спожиті куби. А борг приписують за якийсь коефіцієнт. Пояснюють, що якщо лічильник надворі, то обсяг спожитого газу потрібно привести до стандартних умов. Узимку цей коефіцієнт більший за одиницю, тому платіжка за газ вища. Ось так за опалювальний сезон набігло 700 гривень боргу. Хоча я знаю інше: Гройсман наголошував, що всі ці донарахування є незаконними і платити треба лише за спожитий газ.
На офіційному сайті регіональної газової компанії "Вінницягаз" вказано, що в разі заборгованості споживачеві надсилається письмове попередження і на оплату боргу дається 10 днів із дати його отримання. У Тарасівці ж попереджень не надсилали.
– Я тільки повернулася з лікарні, хотіла приготувати обід, аж раптом помітила, що газу немає, – згадує Людмила Залевська, 50 років. – Вийшла надвір і помітила пломбу на газопроводі, а у хвіртці папірець про заборгованість у сумі 850 гривень. Хоча насправді я сумлінний платник за комунальні послуги. У сусідів – аналогічно, поки люди були в хаті, тишком відключили газ. Найбільше вражає те, що до хворої 92-річної бабусі перелізли через паркан, бо невістка закрила хвіртку, поки відлучалась у справах. Того дня відключили газ у 25 людей. Я і мої сусіди вважаємо дії працівників газового господарства незаконними і збираємося звертатися до суду.
– Це чийсь черговий бізнес-проект, – переконаний тарасівчанин Микола, 44 роки. – Адже, щоб не платити за той коефіцієнт, пропонують встановлювати лічильники з термокоректором. Вони коштують від 1500 до 1900 гривень. Напевно, фірма, що їх реалізовує, хоче добряче заробити на простих людях.

Щоб не платити за той коефіцієнт, пропонують встановлювати лічильники з термокоректором


Цього тижня у сусідніх Чечелівці та Рахнівці працівники газового господарства розносять письмові попередження.
– Вдалося трохи поставити їх на місце, – каже Наталя Ткачук з Чечелівки, 57 років. – Люди почали телефонувати на "гарячу лінію", скаржитись. А я 18 липня зустріла на великому базарі в Гайсині народного депутата Миколу Кучера. Розповіла йому ситуацію. Він і добився, щоб припинили цинічно відключати газ і спершу проводили роз'яснювальну роботу з населенням. Із цим щось треба робити, добиватися, показати, що ми такі ж люди, а не третій сорт.

– Я не збираюся платити за ці донарахування, – каже пенсіонерка з Гайсина Валентина Василівна, 78 років. – Розраховуюся лише за спожитий газ, але контролер каже, що маю уже тисячу гривень боргу по донарахуваннях. Але ж це шахрайство. Людям потрібно об'єднуватись і діяти – перекривати дорогу, щоб нас почули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли спосіб, як збільшити видобуток газу в Україні

За підписом голови правління акціонерного товариства "Вінницягаз" Олександра Кривака в місцеві органи влади надійшли роз'яснення стосовно приведення обсягів газу до стандартних умов. Правомірність своїх дій щодо донарахувань "Вінницягаз" аргументує судовим рішенням Вінницького окружного адміністративного суду від 1 липня цього року.

– Не люблю бути комусь винним, особливо державі, – говорить гайсинчанин Ігор Поляруш, 57 років. – За комунальні розраховуюся згідно з платіжками. У минулому опалювальному сезоні для населення ввели коефіцієнт приведення газу до стандартних умов. Як людина технічно грамотна вважаю це правильним. Адже якщо лічильник встановлений надворі, то взимку газ в трубопроводі стискається і його витрата є більшою. Щоб облік палива був правильним, потрібно приводити його до стандартних умов. Для цього і використовують коефіцієнт. До прикладу, за січень ми спожили 400 кубічних метрів газу. Враховуючи коефіцієнт, що взимку становить 1,08, множу на спожиті куби. Добуток виходить 432 метри кубічних. Тобто додатково мені треба заплатити за 32 куби палива. А це і є донарахування в розмірі 273 гривні. Влітку ж відповідний коефіцієнт є меншим за одиницю. Але через мале споживання газу в літній період ми не відчуваємо економії.

Оплачувати коефіцієнт приведення розрахунку за газ до стандартних умов — потрібно, каже експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, 39 років:
- Це передбачено законодавством. Зараз тривають суди, але останнє рішення визнало ці коефіцієнти дійсними. Вони закріплені в кодексах про ринок газу. Хоча до жовтня минулого року були окремі рішення Національної комісії із державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, які призупинили нарахування цих коефіцієнтів. Тоді мали розробити механізм переведення всіх споживачів на лічильники, які обліковують газ не в кубічних метрах, а в кіловат-годинах. Тобто ці прилади облікують не кубометри, а спожиту енергію, як в більшості країн світу. Якщо такий лічильник встановлений, то коефіцієнт нараховувати не повинні. У нас поки важко перейти на цей механізм, бо не зрозуміло за чиї кошти це зробити.
Зрештою комісія не продовжила заборону на врахування коефіцієнтів, тому зараз облгази мають право їх нараховувати.

На сайті Кабінету міністрів України йдеться, що борги за донарахування додаткових обсягів природного газу за приведення його до стандартних умов управліннями соціального захисту населення при перепризначенні субсидій братися до уваги не будуть.

Зараз ви читаєте новину «У Тарасівці відключали газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають