субота, 09 лютого 2019 15:15

Сьогодні розпалюють вогонь та не дарують подарунків

Сьогодні розпалюють вогонь та не дарують подарунків
На Іоанна Златоуста прийнято розпалювати вогонь. Фото: karpatskijobjektiv.com

9 лютого в Україні вшановують пам'ять Іоанна Златоуста. З цим днем пов'язують в народі особливі традиції та прикмети.

Наприклад, обов'язково розводили вдома вогонь, розповідає ukr.media.

Існує давня традиція готувати в день Івана Златоуста поминальний обід. Обов'язкова страва - рисова каша та компот. Також традиційно пекли відкриті пироги з капустою, грибами, м'ясом чи рибою.Частину обіду роздавали нужденним у церкві та носили на могилки померлих родичів.

Наші предки прославляли на Івана Златоуста піч і вогонь, які вважалися центром житла та символом родинного затишку. Вважається, щоб в сім'ї завжди панували достаток, добробут та мир, у цей день треба обов'яково запалити живий вогонь. Якщо в будинку немає печі, підійде свічка чи лампадка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік самотужки гасив пожежу в гаражі

Побутувало повір'я, що златоустів вогонь лікує всі хвороби. Для цього недужому треба було посидіти біля вогню, подивитися на полум'я і тричі подумки прочитати "Отче наш". Вважалося, що життєдайне тепло сповнить тіло хворого і незабаром він одужає.

Протягом століть склалася іще одна прикмета. Вважається, що сьогдні не можна нічого дарувати та приймати дарунків. Подарунок обов'язково зламається, порветься, або зіпсується, а з одержувачем і дарувальником може трапитися біда. Народне вірування застерігає: в цей день відбуваються настрашніші псування і наговори. Тому подарована річ може принести біду.

Народні прикмети в цей день стосувалися снігу та хмар. Якщо хмари пливуть по небу проти вітру - слід чекати сильного снігопаду. Сніг, що лягав на землю горбами, віщував щедрий на врожай рік. Сонячна погода пророчила скору весну. Про яскраве сонце в цей день казали "крізь нього весна прозирає".

9 та 10 лютого мешканцям Полтавського району синоптики обіцяють мороз та невеликий сніг.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні розпалюють вогонь та не дарують подарунків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають