понеділок, 16 вересня 2019 11:44

На Іллінеччині пройшов пленер гончарів та живописців

На Іллінеччині пройшов пленер гончарів та живописців
Євген Альніков виготовляє виріб на Всеукраїнському молодіжному мистецькому пленері гончарів та живописців. ФОТО: Людмила Герасимчук

9 вересня в селі Жорнище з короваєм та піснею зустрічають учасників Всеукраїнського молодіжного мистецького пленеру гончарів та живописців. Захід організовано на честь народного майстра художньої кераміки Олександра Ганжі.


Делегують молодь покласти квіти до могили Майстра.
Пригощають смачним обідом. Потім їдуть на екскурсію до кратера метеорита "Іллінецька астроблема".
10 вересня гончарі розпочинають свою роботу в Іллінецькому будинку культури. У фойє підлога застелена клейонкою, стоять гончарний круг, багато відер із водою. За столами працюють студенти зі своїми викладачами. Художники пишуть картини на обраних ними локаціях.


Юлія Весна, провідний методист центру культури, мистецтва та естетичного виховання Іллінецької міської ради, розповідає: "Пленер проходить уже втретє. Цьогоріч до нас приїхали студенти мистецьких освітніх закладів Харкова, Тульчина, Вінниці та Львова. Фінансування відбувається з місцевого та обласного бюджетів. Ми забезпечуємо триразове харчування. Для гончарів замовили спеціальну глину зі Слов'янська. Для живописців закупили полотно. А Вінницький обласний центр народної творчості оплатив проживання учасників пленеру.
Прагнемо виграти конкурс культурно-мистецьких проектів "Малі міста – великі враження". Таким чином отримаємо й фінансову підтримку. Тому що участь у пленері беруть загалом студенти, у них немає можливості платити внески.
У нас ще й далекоглядні плани: хтозна, може, серед цих юнаків і дівчат є в майбутньому видатні митці. А ми вже матимемо їхні роботи у своєму музеї. Адже, за умовами пленеру, кожен майстер один глиняний виріб чи картину забирає, а два залишає на Іллінеччині. Які саме залишаться, визначить журі".
Лариса Афанасьєва, викладач Вінницького художнього професійно-технічного училища №5, каже: "Ми в Жорнищах побачили роботи Олександра Ганжі. Працюємо в його стилі та виготовляємо роботи на вільну тему".
Євген Альніков, завідувач лабораторії Харківської академії дизайну і мистецтв: "Нас із Харкова приїхало 11 осіб. Всі студенти мають добру практику. Впевнений, що ми покажемо високий клас".
Єлизавета Євстігнєєва, студентка IV курсу Харківської академії дизайну і мистецтв, зауважує: "Я вперше в Іллінцях. Тут затишно, все доглянуте. Незвичним та приємним був перший день. Нас зустрічали з піснями, гарними вітаннями.
Я одна з групи зайнята живописом. Всі інші – глиною.
У

же вибрала локацію. Писатиму річку Соб. Також планую зробити картину з філософським змістом. – Показує ескіз, на першому плані якого – профіль дівчини, всередині зображені дерева, трави, сонце. А позаду – великі будинки. – Суть у тому, що всі ми живемо в багатоповерхівках, але в кожному з нас є чиста, світла природа".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Немирові молодь допомагає пенсіонерам


12 вересня, четвер, на площі перед будинком культури людно. Проходить майстер-клас.
Наталія Лавренюк, майстриня, викладач Тульчинського коледжу культури, каже: "Мистецькі пленери – як ковток свіжого повітря. Незабутні емоції, обмін досвідом, знайомства з людьми-ентузіастами. Майстер-класи для діток – це щось неймовірне. Саме вони допомагають не лише розповісти, а й продемонструвати процес створення рукотворної краси.
Діти обережно вчаться працювати з глиною і пензлем"

13 вересня роботи майстрів виставлені на огляд. У будинку культури зібралися студенти, викладачі, жителі Іллінців та Жорнища.
Голова журі, мистецтвознавець Володимир Титаренко, зауважує, що важко виділити якусь одну роботу. Тому що кожна з них виконана майстерно.
Жорнищани дарують невеличкий концерт. Потім учасники пленеру отримують дипломи та роблять фото на згадку.

Національний фестиваль із гончарства триватиме з 25-го до 27 вересня в музеї-заповіднику українського гончарства в селі Опішня Полтавської області

Зараз ви читаєте новину «На Іллінеччині пройшов пленер гончарів та живописців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають