середа, 12 червня 2019 10:05

На дорозі травмували велосипедиста - 5-й рік не можуть встановити винних

Мешканець Полтавського району Роман Безотосний 2015 року травмувався на дорозі через необережність водійки автомобіля. Велосипедист досі намагається відстояти свої права в суді.

Про це Роман розповів кореспонденту "Газети".

Подія сталася в Полтаві на Подолі 25 квітня 2015 року близько 17-ї. На стадіоні "Локомотив" проходив футбольний матч. Тож машин на вул. Кукоби було багато. Першою на узбіччі стояв білий "Форд Мондео". У цей час Роман їхав на велосипеді по дорозі з гори.

"Мені назустріч вулицею рухалася машина, тому я тримався не посередині, а ближче до правого боку. Несподівано переді мною відкрилася водійська дверка. Не встиг зреагувати - велосипед вдарився в дверку "Форда" і відлетів наперед авто. Я перелетів через нього і впав головою на асфальт. Пам'ятаю удар, отямився на дорозі - наді мною стояла жінка з автівки. Хтось викликав "швидку". Лікарі кажуть, якби не приходив до тями періодично, могли б не довезти до лікарні", - розповів Роман Безотосний.

Роман із села Рунівщина Полтавського району, на той час орендував квартиру в Полтаві неподалік місця, де сталася аварія. Їхав додому.

Отримав відкриту черепно-мозкову травму, втратив багато крові. Розповідає, що після травми мав мімічні порушення обличчя. Йому кілька розів робили пункцію - після травми в хребті була кров. На правому вусі знизився слух. Місяць лежав у лікарні, потім тривала реабілітація.

Автор: Facebook
  Роман Безотосний
Роман Безотосний

Тоді відкрили кримінальне провадження за порушення правил дорожнього руху, що призвело до тяжких тілесних ушкоджень. Встановили, що на водійському сидінні була полтавка Світлана Янович. Вона фігурує в кримінальному провадженні як обвинувачувана. Проте, судовий розгляд справи по суті досі не розпочався.

Два роки тривало слідство. Коли справу передали до суду, адвокат обвинуваченої Володимир Рохманов наполіг, щоб суд визнав другим відповідачем у справі акціонерне товариство "Страхова компанія "Нова". Саме в ній Тетяна Янович застрахувала свою цивільну відповідальність.

"За клопотанням протилежної сторони суд визнав страхову компанію "Нова" співвідповідачем. З 2016 року моторно-транспортне бюро позбавило компанію ліцензії на право займатися таким видом страхування. Але як юридична особа вона дійсна. Суддя вимагає, щоб позивач забезпечив вручення судової повістки. Пакет документів направив суд рекомендованим листом на адресу страхової компанії. Документи повернулися назад, коли термін зберігання на пошті збіг. Ми знаємо адресу, але не можемо вручити документи, бо вони від цього ухиляються", - пояснив адвокат потерпілого Олександр Листопад.

Каже, сторона обвинуваченої не допомагала Роману з лікуванням. Натомість чоловік Світлани Янович вимагав оплатити заміну пошкоджених дверей в автівці вартістю і понад 100 тис. грн. Та навіть заявив, нібито Роман навмисне травмував себе, щоб не йти на службу в зону АТО.

Автор: Ольга Стенько
  Судове засідання в Ленінському райсуді міста Полтави по справі про ДТП, в якій травмувався велосипедист Роман Безотосний. Головуючий суддя Наталія Крючко
Судове засідання в Ленінському райсуді міста Полтави по справі про ДТП, в якій травмувався велосипедист Роман Безотосний. Головуючий суддя Наталія Крючко

"Мені здається, мала місце якась зацікавленість. Бо слідчий, який два роки розслідував справу, так і не направив її до суду. Пізніше це зробили слідчі в райвідділі", - пояснив Листопад.

Справу розглядають у Ленінському районному суді Полтави. На засіданні адвокат потерпілого вніс клопотання про розміщення на офіційному веб-сайті судової влади інформації про виклик до суду представника відповідача. Поки цього не станеться, розгляд справи по суті не розпочнуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні триває розслідування у справі держзради голови Апеляційного суду

"Страхова компанія - учасник кримінального провадження. Її участь обов'язкова. Мають повідомити належним чином. Без неї справу не розглядають", - пояснює прокурор Полтавської місцевої прокуратури Євген Корнієнко.

За його словами, немає можливості примусово доставити представників компанії на судове засідання.

Суддя Наталія Крючко не задовольнила клопотання, не погодила публікацію повідомлення на порталі судової влади. Роман Безотосний із Олександром Листопадом шукають інші можливості вручити страховій компанії документи про участь у судовому процесі.

9 січня в Полтаві поховали підлітка-велосипедиста Артема Левченка. Його на початку листопада збила на дорозі навколо Корпусного парку в Полтаві водійка Наталія Саєнко. Суд триває, вирок у справі досі не винесений

Зараз ви читаєте новину «На дорозі травмували велосипедиста - 5-й рік не можуть встановити винних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають