середа, 12 грудня 2018 15:05

Є чотири державні: чому в районі катастрофічно не вистачає аптек

Є чотири державні: чому в районі катастрофічно не вистачає аптек
У восьми селах Полтавського району бракує аптек. Фото: tvc

У восьми селах Щербанівської ОТГ Полтавського району немає аптек. Людям доводиться їздити за ліками до обласного центру, що за 11-21 км. На дорогу треба витратити щонайменше 20 грн. Або ж замовляти ліки знайомим, які їдуть до обласного центру.

Зокрема, ліків не можуть купити у Великому Тростянці, Малому Тростянці, Булановому, Вищих Вільшанах, Нижніх Вільшанах, Квітковому, Пожарній Балці, Сапожиному. Подібна ситуація і у Степному, де рік тому закрилася приватна аптека.

У Великому Тростянці аптечний пункт не працює 4 роки. Тетяна Геращенко має поганий зір і далеко сама не їздить. Ліки найчастіше привозять односельці, або син з Харкова.

"Було б добре, аби найпростіше продавали на місці. І дешевеньке: для шлунку, від гіпертонії, захворювань серця. ", - сказала жінка.

У Полтавському районі працюють дві державні аптеки - у Супрунівці та Розсошенцях і два аптечних пункти при амбулаторіях - у Коломацькому та Мачухах. У Полтавському обласному комунальному підприємстві "Полтавафарм" говорять, що планують збільшити кількість закладів.

"Але змінилися вимоги до будівель: складно знайти відповідне приміщення. Потрібні спеціальні меблі, захист від крапельної інфекції, світильники закритого типу, стенди, вивіски відповідного розміру і пандуси. Тільки меблі вийдуть на кілька десятків тисяч гривень. Аптеки в більшості сіл збиткові, тому комерсанти туди не заходять. Ми ж виконуємо соцпрограму з доступності лікарських засобів у селах. Покриваємо збитки за рахунок прибуткових аптек міста. Найскладніше вирішити кадрові питання. В аптекаря повинна бути базова чи повна вища освіта. Не підходять фармацевти, яких навчають у коледжах, технікумах. Молоді фахівці не їдуть у село. Їм не можуть надати ні житла, ні транспорту", - розповіли у підприємстві "Полтавафарм".

Є ще один варіант, як забезпечити людей в селах медикаментами, — укладати договори з лікарями при амбулаторіях. Так може відкритися аптечний пункт.

Цим займаються у Полтавській центральній районній аптеці №250 підприємства "Полтавафарм". Лікар продає насамперед найнеобхідніші препарати — жарознижувальні, від захворювань серця, артеріальної гіпертензії.

"Медики не завжди згодні реалізовувати товар. Бо це додаткове навантаження. Однак погоджуються, бо люди просять. Попит завжди є на активоване вугілля, корвалмент, корвалол, парацитомол, цитрамон, аналгін. Лікар оформлює заявку, накладну, приїздить, розписується, отримує медикаменти. Раз на місяць здає звіт про продаж і виручені гроші", - говорить Вікторія Засядько, голова комунального підприємства "Полтавський районний клінічний центр", яке завідує амбулаторіями району.

У Терешках, Ковалівці та Мачухах є приватні аптеки. Асортимент залежить від сезону.

Зараз найчастіше купляють жарознижувальні ліки, антивірусні, від тиску. Влітку беруть від отруєнь, проблем зі шлунком. Покупці — переважго літні люди та молоді матері, розповідає провізор та власниця аптеки у Терешках Юлія Крива.

"У день людей 30, черг немає. Найбільше у суботу, коли в амбулаторії приймає лікар. Аптека у селі — справа не надто вигідна. Я відкрила її у квартирі, яку вивели із житлового фонду. Може було б вигідніше здавати її в оренду", - говорить Юлія.

У Полтавській центральній районній аптеці №250 підприємства "Полтавафарм" розповіли, що договір із лікарем із Великого Тростянця вже уклали. Незабаром медик реалізовуватиме препарати першої необхідності у амбулаторії. Також сільський голова Степненської сільради Андрій Кубрак запевнив, що питання з аптечним пунктом у Степному обговорювали на нараді і до кінця року в селі повинні з'явитися ліки.

Від початку року ліки подорожчали на 5%. Найбільше ціни зросли на українські антибіотики – майже на 8%.

Зараз ви читаєте новину «Є чотири державні: чому в районі катастрофічно не вистачає аптек». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають