середа, 03 липня 2019 15:25

День молоді в Іллінцях відзначили велопробігом

Автор: Ірина МАМРИГА
  День молоді біля центрального фонтану в Гайсині відзначають концертом
День молоді біля центрального фонтану в Гайсині відзначають концертом

В Іллінцях відзначати День молоді починають у неділю о 17:00 з велопробігу. Близько трьох десятків велосипедистів їдуть центральними вулицями міста. За їхньою безпекою слідкують поліцейські. Більшість учасників заходу - діти та підлітки.
Утретє в Іллінецькій міській об'єднаній територіальній громаді проводять конкурс "Молода людина року". Цьогоріч він проходив у 19 номінаціях. Переможців нагороджують на центральній площі. Міський голова Володимир Ящук вручає лауреатам дипломи, статуетки та мультиварки.
Спочатку іллінчан та гостей громади піснями вітали місцеві таланти. О 20:00 починається концерт гурту ТІК. Соліст групи Віктор Бронюк їздить з агітаційним туром. Ще з ночі змонтована велика сцена з атрибутикою політсили прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. У середмісті зібраються кілька тисяч охочих послухати ТІК та відпочити. Підспівують й підтанцьовують. Гаряче сприймають і старі хіти, і нові композиції гурту. Значно стриманіше реагують на політичну агітацію.
Після концерту починається дискотека. Триває до опівночі. Жителі прилеглих будинків на гучну музику не скаржаться.

30 червня близько сьомої вечора підходимо до гайсинського парку культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького. Біля центрального фонтану має розпочатися концерт до Дня молоді.
На алеї літня жінка в капелюшку продає картинки намальовані фломастерами й олівцями на аркушах формату А4. Коштують від 77 до 185 грн. Також - заламіновані закладки по 10 грн.
- Це все роботи мого сина Руслана, - каже 61-річна Світлана Філіповська. – Йому 39 років. Він - молодий художник, поет, гуморист. Хочемо заробити на хату в селі, бо живемо в однокімнатній квартирці без зручностей по вулиці 1 Травня. А жили би в селі - тримали би курочок, мали сад, парник, допомагали людям. Адже скоро буде великий голод.
Люди, не звертаючи уваги на жінку, підходять до сцени. Багато мам з дитячими візочками, на лавках сидять люди різного віку. З іншої сторони фонтану продають сувеніри, солодку вату і попкорн, дають на прокат дитячі електромобілі і гіроборди.
- - На День захисту дітей було більше людей і кращі торги, - каже продавчиня сувенірів Інна, 33 роки. – Сподіваюсь, на Івана Купала свято буде масштабніше.

На лавці позаду сцени вмостилися дві жінки. Кажуть, намагаються приходити на кожне свято.
- - День молоді – це свято для всіх, хто не старіє серцем, - усміхається Гертруда Феліксівна, 67 років. – Вважаю, що люди до 40 років точно є молодими, а далі кожен сам вирішує. Нам подобається приходити на концерти, дивитися на виступи наших артистів і дітей.
Повз проходять троє дівчат. Представляються Діаною, Софією та Віталіною, всім по 14 років. Запитуємо, до якого віку людина вважається молодою.
- - До років 20, максимум – до 25, - відповідає Діана. - Молоді можуть радіти життю, розважатися. А потім, як каже мій старший брат, з'являється власна сім'я і молоді роки закінчуються.

Постійно свинушник після себе залишають


Біля надувної гірки чекає дитину Олена Терпеловська, 29 років. Працює вчителькою математики.
- - Для нас, учителів, молодість триває вічно, - каже Олена. – Ми працюємо з дітьми, заряджаємось від них енергією, оптимізмом, постійно в курсі всіх новинок, спостерігаємо за модою і самі - стильні і сучасні.

На Європейській площі Немирова поблизу напівзруйнованого кінотеатру чимало молоді. Жодної вільної лавки. Біля кожної - своя компанія. Проходимо повз групи молодих людей, що відпочивають. Пахне свіжовипеченою піцою й парфумами. З портативних колонок лунають зарубіжні хіти.
- У нас у Немирові як завжди – немає куди піти, де відпочити, розважитися і культурно провести час, - обурюється хлопець років 25 у рваних джинсових шортах з тату на зап'ястку лівої руки. - Я от вже скільки років приїжджаю, тут нічого не міняється.
- Так, у нас глухо, - приєднується до розмови юна блондинка в білих кросівках з собачкою на руках. - Ось, приміром, сьогодні – День молоді. Чому б не організувати якийсь захід? Наприклад, концерт, виставу, конкурси.
Із супермаркету АТБ неподалік площі виходять дві літні жінки. В руках - пакети з покупками.
- О, це знову зранку буде сміттєзвалище, - каже одна. Називається Світланою Березюк. - Для кого тут робити заходи? Постійно свинушник після себе залишають.
- Знаєш, Світлано, мушу з тобою не погодитися, - перебиває її подруга Поліна Швець, 64 роки. - Це – молодь. Вони – наше майбутне. І на мою думку, розвиватися потрібно в різних напрямках. І в культурному в тому числі. Адже, що таке культура? Культура – це сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством протягом його історії. Це історично набутий набір правил у середині соціуму для його збереження та гармонізації. Це я тобі, як викладач говорю. Тобто, простими словам, щоб навчити цих дітей не смітити потрібно над цим працювати. Створювати відповідні умови, а не лише скаржитись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На День молоді нагородили художників та спортсменів

Щороку до Дня молоді в Гайсині найкращим молодим спеціалістам вручають грамоти та подарунки від райдержадміністрації

Зараз ви читаєте новину «День молоді в Іллінцях відзначили велопробігом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають