понеділок, 16 вересня 2019 15:05

Данило Мельник п'ять років опалює будинок дровами

Данило Мельник п'ять років опалює будинок дровами
Тепловіддача залежить від породи дерева і наскільки воно сухе. Фото з доступних джерел

"Уже п'ять років абсолютно не користуємось газом для опалення будинку, – розповів гайсинчанин Данило Мельник, 56 років. – Топимо лише дровами, що істотно економить сімейний бюджет".

Данило Володимирович із сім'єю мешкають у будинку площею 70 квадратних метрів. Каже, коли опалював газом, то в морозну погоду використовували до 1000 кубічних метрів блакитного палива на місяць.
"При теперішній вартості газу ми б ні з якою зарплатою не змогли б заплатити за спожите паливо, – стверджує чоловік. – Тому вирішили повернутися до опалення дровами й утеплювати будинок".

Господар згадує, що 30 років тому, коли він придбав земельну ділянку і почав зводити свій будинок, на його подвір'ї росло 10 старих акацій.
"Дерева були величезні, з грубими стовбурами, – сказав Данило Володимирович. – Я їх усіх зрізав, повикорчовував пеньки і топив цією деревиною три зими, навіть не думаючи, де взяти дрова. Зараз питання заготівлі дров також вирішується само собою. Сусіди і знайомі, котрі не мають твердопаливних котлів, часто просять зрізати їм непотрібні дерева. Стовбури й грубі гілки я забираю собі. Так і збираю цілу дровітню палива. Звісно, тепловіддача залежить від породи дерева і наскільки воно сухе. До того ж погоду і тривалість зими теж важко передбачити. Тому інколи доводиться додатково замовляти машину дров із лісгоспу. А ще з власного досвіду помітив, що витрати будь-якого палива – чи то газу, чи дров – залежить від того, наскільки утеплений будинок. Раніше були більші втрати тепла через старі негерметичні вікна і тонкі зовнішні стіни. Але поступово ми замінили вікна на багатокамерні металопластикові та поставили тепловідбивні екрани за батареями".
Зовнішні стіни будинку Данило Володимирович утеплює за допомогою пінопласту. Всі роботи виконує сам.
"В обшивці стін пінопластом нічого складного нема. Головне – засвоїти правильну технологію виконання робіт і мати кошти на матеріали. Торік я утеплив бокові стіни, а цього літа зробив фасад. Поштукатурив і пофарбував, вийшло досить непогано. Сподіваюся, цієї зими в нашому домі буде тепло, як у рукавичці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасники паливного ринку просять новий Кабмін скасувати спецмита на імпорт трубопровідного російського ДТ

При житловій площі будинку 70 квадратних метрів витрата газу за опалювальний сезон може становити від 3000 кубометрів. При минулорічній вартості газу 8,55 грн за кубометр за спожите паливо потрібно було заплатити від 25 650 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Данило Мельник п'ять років опалює будинок дровами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають