понеділок, 14 квітня 2014 12:03

У столиці стрімко падає попит на оренду житла

У столиці стрімко падає попит на оренду житла

На ринку оренди житлової нерухомості Києва спостерігається значне падіння попиту і стрімке зростання пропозиції, як наслідок - зниження до 20% ціни довгострокової оренди житла в столиці, яку декларують орендодавці у своїх оголошеннях.

Такі результати дослідження ринку вторинної житлової нерухомості Києва в березні 2014 року, яке провели фахівці дослідницької групи Colliers International на основі аналізу розміщених на порталі оголошень і поведінки користувачів порталу (531 тис. відвідувань).

Вартість оренди житла в Києві довгі роки залишалася однією з головних перешкод, яку доводилося долати іногороднім, які працюють у столиці. З початку цього року ситуація змінилася, у березні орендні ставки на квартири впали до 20% (в порівнянні з березнем 2013 року).

Тетяна Шаматуха, керуючий партнер рекрутингової компанії "Гармонія Розвитку Бізнес", розповіла, що "у зв'язку зі зниженням купівельної спроможності і, як наслідок, зниженням бізнес-активності (а в окремих випадках, і з закриттям ринку збуту) в 2014 році багато роботодавці почали скорочення в своїх компаніях.

Кожен другий кандидат, який приходить на співбесіду повідомляє про те, що його скоротили або в компанії планується скорочення. Багато іногородних співробітників, втративши роботу, змушені покидати столицю".

Як наслідок, квартири, які здавалися в оренду, звільняються, ринок оренди втрачає орендарів.

Одночасно спостерігається стрімке зростання пропозиції квартир для оренди, за рік за деякими типами квартир воно виросло до тих же 70%, що також може свідчити про падіння попиту на ринку.

Так, в березні 2014 року пропозиція оренди:

1-кімнатних квартир за місяць збільшилася на 27%, за рік - на 70% і склало 12 129

2-кімнатних квартир: за місяць збільшилася на 19%, за рік - на 58% і склало 13 566 об'єктів;

3-кімнатних квартир: за місяць збільшилася на 16%, за рік - на 34% і склало 6 276 об'єктів;

4+ кімнатні квартири: місяць збільшилася на 11%, за рік - на 38% і склало 1 915 об'єктів.

Зараз ви читаєте новину «У столиці стрімко падає попит на оренду житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі