понеділок, 20 лютого 2017 12:17

Квартиру за $100 тис оцінили у 40 тис грн

Квартиру за $100 тис оцінили у 40 тис грн
фото: Domweb

У Києві 80% відсотків квартир оформлюють за заниженою вартістю. Як правило, у договорі вказують ціну нижчу на 50-60%.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів консультант з нерухомості Іван Кудояр.

"80% відсотків квартир оформлюють за заниженою вартістю, щоб платити менші податки. Зазвичай, вказують ціну меншу на 50-60 %. Але трапляються унікальні ситуації. Якось квартиру вартістю 100 тисяч доларів експерт оцінив у 40 тисяч гривень", - сказав він.

За словами експерта, цей пункт не може стати приводом для повернення житла колишньому власнику.

"У суддів існує негласна домовленість — ставати на бік добросовісного покупця. Одного разу прийшов колишній клієнт: "Я через вас продавав квартиру. Мені за неї заплатили 10 тисяч доларів, а зараз вона коштує 20. Допоможіть розірвати той договір. Вам віддячимо, а покупцям повернемо їхні гроші". Відповів: "Договір можна розірвати, коли для цього є підстави. У вашому випадку я їх не бачу". Він звернувся до суду. Програв", - сказав Іван Кудояр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як забудовники маніпулюють цінами на квартири

"Якось прийшла жінка: "Хочу розірвати договір купівлі. Змушена була продати квартиру, бо по сусідству жили наркомани. Але недавно одного забрала міліція, а інші розбіглися. Хочу повернутися назад, бо свою квартиру дуже люблю. Та й коштує вона зараз дорожче. Покупцю віддам отримані гроші". Відправив жінку на консультацію до адвокатів. У суді її позов не задовольнили", - додав він.

Експертну оцінку необхідно здійснити при укладанні договору спадкування, купівлі-продажу, дарування, міни, передання в заставу. Без оцінки нотаріус може відмовитися оформляти документи. Фахівець з експертної оцінки нерухомого та рухомого майна 35-річна Мар'яна Когут п'ять днів визначає реальну вартість нерухомості.

"Оцінюючи квартиру, зважаю на всі важливі моменти: метраж, ремонт, вік будинку, чистота в під'їзді, престижність району. Навіть питаю, чи сусіди не конфліктні", - каже вона.

Зараз ви читаєте новину «Квартиру за $100 тис оцінили у 40 тис грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі