вівторок, 19 червня 2012 18:23

Експерти: призупинення скандального рішення про оцінку нерухомості - це окозамилювання

Експерти: призупинення скандального рішення про оцінку нерухомості - це окозамилювання
Олександр Бондаренко: під красивими гаслами боротьби за щось проходять шалені речі. Фото: glavcom.ua

Експерти ринку нерухомості заявляють, що призупинення скандального рішення Фонду держмайна і Мін'юсту про оцінку нерухомості тимчасове. А компанії і оцінювачі, які вийшли на ринок після резонансних змін, зберігають свої сертифікати і продовжують працювати на ринку.

Віце-президент Ліги експертів України Світлана Бовсуновська вважає це рішення окозамилюванням, і впевнена, що будуть зроблені нові дії щодо монополізації та приватизації ринку зацікавленими в цьому бізнесі людьми.

"Якщо б рішення були скасовані, то були б автоматично скасовані всі сертифікати, ці оцінювачі були б виключені з реєстру, були б визнані недійсними всі оцінки, ними проведені, і вони були б змушені повернути споживачеві кошти. Цього не було зроблено - рішення були припинені. А значить, ця схема виросте у щось інше, і буде врегульована в іншому порядку. Зацікавленим особам потрібно час, щоб придумати інший механізм. Крупний бізнес закінчив приватизацію заводів, фабрик. Їм залишився лише ринок комерційних послуг", - заявила Бовсуновська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Власними газом можна було би наситити таких "ненажер", як теплокомуненерго - експерт

Президент ВГО "Ріелторська палата України" Олександр Бондаренко висловив надію, що ситуацію ще можна змінити на краще.

"У нас під красивими гаслами боротьби за щось проходять шалені речі. Пам'ятаєте закон про боротьбу з пияцтвом? Він закінчився процвітанням алкоголізму, і з горя застрелився директор "Магарачу". Коли в нас оголосили боротьбу з тероризмом, то зникли урни для сміття. А коли в нас оголошують боротьбу за нормальну сплату податків, то вводять в колапс ринок нерухомості. Такі речі навіть не дивують. Тут є інтереси певних осіб", - зауважив Бондаренко.

Експерти нагадують, що після рішень Фонду держмайна і Мін'юсту, за оцінку квартири кияни витрачали 4,5-7 тис. грн. За будинок - від 8 тис. до 24 тис. грн. Котедж у Кончі-Заспі оцінювали в 45 тис. грн. Ці оцінки не обговорювалися з громадськістю. Після призупинення цих рішень ситуація на ринку стабілізувалася, і ціни повернулися на колишній рівень - від 200 до 500 грн за однокімнатну квартиру в Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літр А-95 зараз має коштувати 10,5 гривні - експерт

Учасники ринку нерухомості вимагають внести зміни в закон про Фонд держмайна і забезпечити рівні умови для роботи на ринку всіх гравців під контролем профільних громадських організацій.

"Будемо наполягати, щоб на ринок були допущені всі оцінювачі, які мають кваліфікацію оцінки з нерухомості. Звичайно ж, потрібен контроль громадських організацій за якістю скоєних оцінок", - зазначив голова ради "Українського товариства оцінювачів" Олексій Амфітеатров.

На початку червня рішеннями ФДМ і Мін'юсту число оцінювачів нерухомості на українському ринку було скорочено з 3 тис. компаній і 9 тис. фахівців до 12 компаній і 40-80 фахівців.

Ситуація отримала широкий резонанс, і, за дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова, зміни в системі оцінювання нерухомості були скасовані.

Зараз ви читаєте новину «Експерти: призупинення скандального рішення про оцінку нерухомості - це окозамилювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі