пʼятниця, 20 липня 2012 09:03

До кінця року 214 гуртожитків передадуть у власність територіальних громад

До кінця року 214 гуртожитків передадуть у власність територіальних громад
Анатолй Близнюк: передачу в комунальну власність гуртожитків стримує низка питань. Фото: obozrevatel.com

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) прогнозує передачу в 2012 у власність територіальних громад 214 гуртожитків, в 2013 році - 263, в 2014 році - 294, в 2015-му - 287.

Як повідомляється в прес-релізі відомства, фінансування програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад, розрахованої на 2012-2015 роки, здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів в рівному співвідношенні.

"Аналіз інформації з регіонів свідчить, що передачу в комунальну власність гуртожитків стримує низка питань, насамперед - брак коштів у місцевих бюджетах. Основними проблемами є відсутність технічної документації - інвентарних справ, схем інженерних мереж, а також джерел фінансування на їх відновлення", - цитує прес-служба главу Мінрегиона Анатолія Близнюка.

Крім того, за словами міністра, ускладнюють передачу гуртожитків їх незадовільний технічний стан, який потребує капітального ремонту будівель, необхідність переведення мешканців на індивідуальні абонентські розрахунки з підприємствами тепло-, електро-, газо-, водопостачання і водовідведення, передача інженерних мереж спеціалізованим комунальним підприємствам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов домовився про постачання електроенергії до Росії

Мінрегіон зазначає, що, згідно з програмою, держава виділяє місцевим бюджетам кошти на виготовлення необхідної технічної документації, капремонти або ремонт дахів, внутрішньобудинкових мереж тепло-, водопостачання, водовідведення, електромереж і ліфтів, тоді як органи місцевого самоврядування на підставі проектної документації розраховують необхідні обсяги фінансування . При цьому роботи оцінюються на основі опосередкованої їх вартості в цьому регіоні, розрахованої регіональними підрозділами Державного науково-дослідного і проектно-вишукувального інституту "НДІпроектреконструкція".

У цілому реалізація Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки забезпечить передачу 1,058 тис. гуртожитків загальною площею 2,457 млн кв. м. Необхідний обсяг фінансування - 1,224 млн грн, половина з них - кошти держбюджету.

Як повідомлялося, закон "Про загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 роки" президент Віктор Янукович підписав 18 липня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «До кінця року 214 гуртожитків передадуть у власність територіальних громад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі