Ексклюзиви
четвер, 23 серпня 2018 17:12

Як подорожчає оренда житла у Києві

Як подорожчає оренда житла у Києві
Квартири дорожчають через зростання попиту на оренду житла. Фото: babruysk.by

До кінця вересня оренда житла подорожчає на 10-15%. Так, у Києві ціни зростуть у середньому на 1 тис. грн на місяць.

"Торік скромну 1-кімнатну квартиру в столиці можна було знайти за 4 тисячі гривень. Сьогодні за неї просять 5 тисяч як мінімум. Квартира, яку у червні здавали за 7-8 тисяч гривень, у вересні коштуватиме 8-9 тисяч", - каже голова союзу фахівців із нерухомості Віктор Несін, пише Обозреватель.

Головна причина подорожчання - зростання попиту. У Києві та інших великих містах житло активно орендують студенти.

"Найближчі півтора місяці - не найкращий період для пошуку нового житла. Якщо є можливість почекати - чекайте. Думаю, основний ажіотаж пройде за вересень. У жовтні вже все стабілізується", - радить Несін.

Щоб здати квартиру, орендодавець повинен надати документ про право власності на житло, паспорт і підписати договір оренди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартира в оренду: як не стати жертвою шахрайських схем ріелторів

"Договір можна не завіряти у нотаріуса. Однак його краще підписувати при свідках. Важливо перевірити, щоб всі дані відповідали тому, що написано в паспорті. Найбільше суперечок виникає за двома причинами: передчасне виселення та псування майна. У документі потрібно чітко прописати, як вирішуються спірні питання, яким чином відбувається виселення", - пояснює юрист Олександр Плахотник.

У договорі обов'язково потрібно вказувати реквізити сторін, строки дії документа, розмір і строки оплати оренди, інформацію про орендовану нерухомість.

Фахівці стверджують, якщо у квартирі погіршилися умови, від власника можна вимагати зменшення орендної плати. Наприклад, відключили ліфт чи бойлер виявився несправним. Водночас, якщо орендарі пошкодили будь-яке майно у квартирі, їм доведеться компенсувати його вартість.

В Україні уряд готує нову редакцію законопроекту "Про оренду". Забудовники матимуть можливість будувати "орендні будинки", де здаватимуться квартири. У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства вважають, що це дозволить навести порядок на ринку і забезпечити житлом українців.

Зараз ви читаєте новину «Як подорожчає оренда житла у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути