пʼятниця, 29 серпня 2008 18:47

Заміські тавнхаузи продають за ціною столичної двокімнатки

Навколо Києва будують понад 50 котеджних містечок. У кожному — до 300 дво-, триповерхових будинків.

— На таке житло зростає попит, — запевняє Олексій Свінцов, 40 років, спеціаліст із нерухомості консалтингової компанії "Нова адреса". — Котеджі просторі, із сучасним плануванням, вбудованими гаражами та господарчими приміщеннями, економним опаленням. Стіни — із теплоізоляційних матеріалів. Звісно, по кишені таке — людям із достатком вище середнього.

Двоповерхові котеджі в житловому комплексі "Місто сонця" продають від $380 тис. Новобудова розташована на полі між селом Крюківщина та містом Вишневе, за 6 км від Києва.

— Уже маємо перших новоселів, — розповідає менеджер Анастасія. Вона показує клієнтам проект містечка, потім улаштовує екскурсію новобудовою. — Люди купили трикімнатні квартири. Це в отих триповерхових будинках. У кожному по 17 квартир. Їх продавали від 300 тисяч доларів.

Третина тавн-хаузів також здані. Покупці роблять у них ремонт. У вересні почнуть заселятися, каже менеджер. Тавн-хаузи вишикувалися в кілька рядів, по дев'ять помешкань у кожному. Садок перед кожним будинком огороджений невисоким цегляним парканом.

— У місті таке навряд чи матимете, — продовжує жінка років 25.

Тавн-хаузи по 164 кв. м майже всі продані. Великих будинків ще багато. Анастасія показує гараж. Автоматичні ворота відчиняють із допомогою пульта дистанційного управління. На першому поверсі — кухня, санвузол та вітальня.

— Стелі по 2,8 метра, у вітальнях передбачене місце для каміна з димарем. На другому поверсі три спальні, туалет і мансарда. Зручності — як у місті. Є газ, електрика, вода, каналізація. Опалення індивідуальне. У кожному котеджі буде прямий київський телефон, кабельне телебачення та Інтернет.

До Києва близько, додає Анастасія. Тому й ціна висока. Дешевше — за 30–40 км від столиці. У містечку "Городчани", що в Броварському районі Київщини, зводять схожі тавн-хаузи. За житло такої ж, як у Крюківщині, площі просять від $153 тис.

Стільки ж коштує двокімнатна квартира площею 60 кв. м на столичному житломасиві Оболонь.

Жителям тавн-хаузів потрібно мати власне авто. Бо більшість із них працюють у Києві. Отже, щодня намотують до 100 км. Продукти також доводиться возити з міста.

— Навіть якщо половина котеджного містечка вже заселена, будувати в ньому магазини чи перукарні не поспішають: чекають повного заселення котеджів, — каже Анатолій Бастюченко, 37 років, директор агентства нерухомості "Самсон". — Лікарень чи медамбулаторій також немає.

Покупцям потрібно звертати увагу, чи отримують вони у приватну власність ділянку, на якій стоїть будинок.

— Буває, забудовники пропонують підписати довгостроковий договір оренди, — застерігає 30-річний Руслан Ліщук, директор із продажу компанії "Німецька слобода". Вона зводить котеджі неподалік села Ясногородка Макарівського району. — Жити на орендованій землі ризиковано. Через 30 або 50 років може прийти власник і заявити про свої права.

Такі новобудови краще не купувати, радить Ліщук.

Ціни на престижне житло подвоїлися

Два роки тому Наталія Омелянчук, 47 років, купила будинок в селі Березівка. Це за 17 км від столиці.
— Віддали за неї 250 тисяч доларів, — розповідає жінка. — У нас два поверхи. Біля хати шість соток землі. Через дорогу почали будувати котеджне містечко "Олімпійське".
Нині за будинок Омелянчуків пропонують понад $600 тис. Ціна зросла через престижне сусідство, вважає жінка. "Квадрат" житла в сусідній новобудові тепер продають від $3 тис. Такі ж ціни на житлоплощу в Києві.
Ближче до столиці котеджі ще дорожчі. У Кончі-Заспі їх продають від $4,5 тис. за кв. м. Улітку на продаж виставили віллу на березі Дніпра. Споруда схожа на середньовічний замок. У котеджі сім спалень, камінна зала, кілька санвузлів. На 90 сотках поставили також літній будинок, сауну з альтанкою. Викопали басейн. Ціна — $12 млн.
— Це не межа, — запевняють у консалтинговій компанії "СВ девелопмент". — Деякі новобудови оцінюють у 15 мільйонів. Просто в оголошеннях вартість не зазначають, щоб не створювати ажіотажу. На дороге житло є попит.
"Квадрат" у котеджних селищах Одеси та на південному березі Криму цьогоріч продають по $4–4,5 тис. за кв. м. Площа будинків — від 400 кв. м. За два роки ціна на них подвоїлася.

Анна ІЛЬЮК

Зараз ви читаєте новину «Заміські тавнхаузи продають за ціною столичної двокімнатки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі