четвер, 22 березня 2012 09:50

Винаймати квартиру у столиці за півціни неважко

— Купили місяць тому холодильник з товаришем у квартиру. Господар зрадів. Дозволив три місяці не платити за оренду, — каже 27-річний Віталій Яковенко.

Разом із другом він винаймає однокімнатку на вул. Богатирській у столичному районі Оболонь. Щомісяця платять 3,5 тис. грн.

— На "Індезіт" витратили 9 тисяч, його залишимо господареві. Старий "Мінськ" винесли. Зазвичай за три місяці оренди платимо 10 500. Зекономили 1,5 тисячі гривень.

Це третя квартира, яку орендує Віталій. За жодну не платив повної суми.

— Перед цим знімав трикімнатку неподалік метро Позняки. Була така запущена, що з роботи не хотілося повертатися. З однокурсником зробили в ній ремонт. Він знав, де дешево купити шпалери, побілку і лінолеум. Чеки просили в "Епіцентрі" у знайомої касирки. Згідно з ними витратили 7500 гривень, а насправді 4400. Господар два місяці не брав із нас плати. Але щось запідозрив, бо критикував ремонт.

23-річний Тарас Шумеляк, студент університету "Україна", винаймає однокімнатку на столичному Харківському масиві. Платить 1,5 тис. грн. Господарі живуть на два поверхи нижче. Домовився, що вигулюватиме їхнього добермана й забиратиме зі школи доньку.

У Черкасах двокімнатку здають за 1,2 тис. грн. Разом із комунальними послугами набігає до 2 тис. грн. 24-річна Людмила Федорова з чоловіком і 5-річною донькою винаймає двокімнатне помешкання у подруги 24-річної Юлії Данько. Та знайшла у Києві роботу головного бухгалтера і виїхала.

— Домовилися, що платитимемо за комунальні послуги і гаситимемо борг, який набрався за період її відсутності. Щомісяця виплачуємо по 200 гривень. Залишилося на два рази. У кухні і ванній Юля зробила євроремонт. Залишилися спальня, зала, прихожа та балкон. Попросила, щоб по можливості завершили ремонт у квартирі. Дозволила розтягнути на три роки. Відкладемо гроші й у липні наймемо шабашників, — каже Людмила.

— За дешеве житло не варто торгуватися прямо, — радить 42-річний Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних керуючих нерухомістю. — Господарі не погодяться зменшити суму. Але якщо запропонуєте заплатити наперед за півроку, можете зекономити 10 відсотків. Якщо на рік — господарі погодяться і на 15-20-відсоткову знижку. При оренді 3 тисячі збережете 6-7 тисяч на рік.

Із власниками квартир з місячною орендою понад 8 тис. грн торгуватися легше.

— Можна 10-15 відсотків без усіляких хитрощів виторгувати. Господарі ідуть назустріч, бо попит на дороге житло невеликий.

309

квартир збудували у Києві за програмою доступного житла 2011 року. На них із міського бюджету витратили 180,4 млн грн. В інших містах звели 46 таких помешкань.

4 000

довгобудів припинили зводити у 2008-2009 роках. У них вклали гроші приблизно 250 тис. осіб.

Замість оплати засклили вікна в курнику

20-річна Ірина та 24-річний Тарас Грачуки винаймають перший поверх двоповерхівки у вінницькому мікрорайоні Старе місто. Щомісяця платять 600 грн. 73-річна хазяйка Анна Василівна живе на другому поверсі.

— Якось хазяйка попросила чоловіка полатати струхлявілі сходи нагору. Аби не крутив носом, пообіцяла відняти від оренди 50 гривень. Тарас скрупульозний, усе робить на совість. Хазяйці нові сходи сподобалися. Попросила засклити побиті вікна у курнику і викопати яму для каналізації. Перші три місяці платили за квартиру не більш як 200 гривень, — розповідає студентка Ірина. Навчається на економіста. Чоловік вчиться заочно на агронома. — Зимою хазяйка почала переклеювати обої й мене запрягла. За два дні скинула нам 100 гривень.

Поліна РОМАНОВА

Зараз ви читаєте новину «Винаймати квартиру у столиці за півціни неважко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі