середа, 21 лютого 2007 16:59

У столиці та околицях півсотні безнадійних довгобудів

Довкола зведення житлової багатоповерхівки на пр-ті Науки, 92 у столичному районі Корчувате розгорівся скандал. 270 квартир мали здати навесні. Досі замість них — залитий талою водою котлован. Вкладники, намагаючись повернути гроші, зчинили бучу.

Його вже охрестили "другим "Еліта-Центром", але квартири на Корчуватому одночасно кільком власникам не продавали. Будівництво так і не розпочалося, хоча 2004 року чотири компанії отримали за майбутні "квадрати" понад 16 млн грн. Одна з них — мале приватне підприємство з Одеси "Аладдін" — ліцензію на будівельні роботи отримала лише у вересні 2005 року. Судова тяганина дійшла Верховного Суду.

У столиці та околицях є півсотні довгобудів, гроші на які почали збирати три-чотири роки тому. Невдачливі інвестори тепер спілкуються між собою в Інтернеті на форумі сайту comfort.kiev.ua.

37-річний киянин Максим хотів укласти гроші в двокімнатну квартиру в житловому комплексі "Срібний бриз". Це 34-поверхівки поблизу мосту ім. Патона на столичному житломасиві Березняки. Перші два будинки мали здати 2004 року. Але кінця будівництву досі не видно.

— Вони ще не отримали дозволу на висотне будівництво, — каже Максим. Він поїхав на будмайданчик, розпитував будівельників. Після цього гроші заніс у іншу компанію. — У них серйозні фінансові проблеми. Я дізнався, що на виборах 2004-го поставили не на того кандидата — от гроші всі й пішли.

Надійніше мати справу з банком

Щоб унеможливити такі схеми, 2006 року будівельним компаніям заборонили самим брати гроші за майбутнє житло. Приймати їх може банк або фінансова компанія, яка створює фонд фінансування будівництва. Гроші з фонду будівельникам виплачують поетапно, щоразу перевіряючи, як виконано роботу. Найнадійніше, якщо будівельників контролює банк, вважає керівник відділу довірчих операцій банку "Хрещатик" Олександр Шушвал, 33 роки. Банк не братиме участі в сумнівних оборудках, щоб не заплямувати репутацію — головний свій капітал.

Надійніше мати справу з банком. Як правило це закрите (ЗАТ) або відкрите акціонерне товариство (ВАТ). Тому його ретельно перевіряє податкова. Статутного капіталу (щонайменше 5 млн євро. — "ГПУ") вистачить для покриття збитків будівництва житла. А от фінансову компанію зазвичай реєструють як товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Статутного фонду ТОВ — 38 тис. грн — не вистачить навіть на одну квартиру. Фінансову компанію можуть створити і несумлінні будівельники, оформивши її на "своїх" людей. А потім проводитимуть сумнівні оборудки. Таке було в Чабанах — південному передмісті столиці. ТОВ "Чабаниміськбуд" пропонувало вносити гроші за нове житло на рахунок "Будівельника Київщини". А цю установу правоохоронці сім разів ловили на перераховуванні по 1–2 млн грн за фіктивно виконані роботи.

Квартири в столичних довгобудах перепродують — одна особа поступається правом власності на майбутнє житло іншій. Такі "квадрати" пропонують задешево — і покупці з провінції часто "клюють". А краще не погоджуватися. Бо на нового власника переоформляють договір про пайову участь у будівництві. Будкомпанія може його розірвати, адже під час будівництва житла пайова участь уже другий рік поза законом. Так було із 51-річною Ніною Гетьман. Жінка уклала з місцевим домобудівним комбінатом "Меркурій" договір пайової участі. Внесла гроші. За півтора року будівельники подали до суду, аби договір визнали нечинним. І виграли. На щастя, гроші повернули.

Інвестори зі столичного пр-ту Науки і цьому були б раді. Однак будівельники запевняють, що майже всі зібрані гроші витратили — на котлован, прокладання нових і перекладання старих інженерних мереж. Проект також не було затверджено. Так до 2004 року будували значну частину житла. Тепер із ним проблеми. Квартири в довгобудах можна купувати хіба що після здачі в експлуатацію.


Де є проблемні новобудови


 Адреса довгобуду Коли планували здати 
 на розі Дніпровської набережної і вул. Серафимовича  2004
 вул. Ірпінська, 69а  2005
 вул. Березняківська, 4  2006
 вул. Княжий Затон, 9  2006
 вул. Теремківська, 3  2005
 вул. Сім"ї Сосніних, 4а  2006
 вул. Шмідта, 34–42  2006
 вул. Лаврухіна, 4  2006
 Харківське шосе, 19  2005
 вул. Бальзака, 2  2002
 Бориспіль, вул. Бабкіна  2005
 Бровари, вул. Грушевського, 19-21  2006
 Чабани, вул. Юності  2006


Що треба перевірити покупцеві нового житла

Насамперед слід дізнатися, чи бере участь у фінансуванні будівництва банк або фінансова компанія. Сам забудовник не має права продавати квартири. Угоду про будівництво житла укладають лише за участю банку чи фінансової компанії, яка приймає гроші на окремий рахунок Фонду фінансування будівництва (ФФБ).
Також перевіряють:
— у забудовника та будівельної компанії: свідоцтва про реєстрацію;
— у районному Бюро технічної інвентаризації (БТІ) або забудовника:
1) дозвіл селищної (міської) ради на виділення землі в тимчасове користування;
2) акт на право власності (прийому-передачі) ділянки;
3) дозвіл на виконання будівництва; план земельної ділянки;
4) проект будинку, затверджений райвідділом архітектурно-будівельного нагляду;
5) позитивний висновок державної експертизи на проект.

Зараз ви читаєте новину «У столиці та околицях півсотні безнадійних довгобудів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі