Ексклюзиви
пʼятниця, 12 вересня 2008 17:52

Трикімнатна квартира в Умані приносить 6500 доларів за тиждень

Автор: фото: Олена МАРЧЕНКО
  Паломники закуповують харчі на базарі на вулиці Пушкіна, який улаштовують уманці напередодні Рош ха-Шану. Ціни удвічі вищі, ніж на центральному ринку Умані
Паломники закуповують харчі на базарі на вулиці Пушкіна, який улаштовують уманці напередодні Рош ха-Шану. Ціни удвічі вищі, ніж на центральному ринку Умані

Жителька міста Умань Черкаської області Катерина Бойц, 37 років, здає свою малосімейку на вул. Перовської. Кімната має площу 12 кв. м. Квартиранти платять не менш як $240 за добу.

— Ми з чоловіком поставили три двоярусні ліжка, — розповідає уманчанка. — Беремо шість квартирантів. З кожного по 40 доларів за сутки.

Катеринина п"ятиповерхівка — за 150 м від могили юдейського пророка Цадика Нахмана. Тому від клієнтів відбою нема, запевняє жінка.

— Якщо по хасидові видно, що він із Європи чи Америки, правимо з нього і 70 доларів, — продовжує вона. — Нічого, вони грошовиті. Торік ми прийняли компанію з шести молодих американців. Вони нам платили по 65 доларів. А з ізраїльських хасидів чи російських вимагати більше — марна справа. Все одно не дадуть.

Георгій Пшеничний, 42 роки, має трикімнатну квартиру в дев"ятиповерхівці на вул. Пушкіна. Торік прийняв групу хасидів на один тиждень. На двоярусних ліжках умістилося 18 осіб. Разом заплатили йому $6,5 тис. За ці гроші Пшеничний купив легковик "ланос". Цьогорічні заробітки покладе в банк.

— Це для доньки, вона за два роки вступатиме в інститут, — пояснює чоловік.

Він заприятелював із хасидом Рафаелем з Великої Британії. Із двома братами і трьома синами той приїздить до Георгія шостий рік:

— Дає мені гроші, а я йому ключі від квартири. Я знаю, що все буде порядочно.

Поклонитися могилі пророка щороку приїздять до 20 тис. паломників-хасидів. Вони селяться не далі як за кілометр од могили. Тому район вулиць Белінського, Пушкіна, Перовської, що за 1,5 км на схід від центру Умані, — найдорожчий. Приміром, однокімнатку в протилежному кінці міста можна винайняти за $120–160 на місяць.

Поблизу могили кілька багатоповерхівок. Здебільшого — старі хати. Багато господарів звели замість них триповерхові готелі. Такий збудував 33-річний Олександр. У номері на дві кімнати є ванна й туалет. Доба коштує $500.

Я закуповую кошерні харчі. Беру за це 50 доларів на день

— У мене зупиняється керівництво паломників, — запевняє Олександр. — Зазвичай селяться по одному. Ми їм забезпечуємо будьякий сервіс. Дуже набожні приїздять по кілька разів на рік.

— Загалом хасидам неважно, де жити. Їм аби дах над головою. Самі бідні ставлять у дворах намети і там ночують, — веде далі.

Квартирантів-хасидів "з вулиці" уманці не беруть.

— Люди роблять у помешканнях ремонт, — розказує Галина Лебідь, 26 років, — а деякі паломники, буває, так напаскудять, що після них треба новий ремонт починати. Нещодавно мої батьки посварилися з одними хасидами. Вони всі вихідні какали в нашій кухні просто на підлогу. Більше їх не прийматимемо. Хоча вони до нас приїздять уже шість років.

Жителям Умані хасиди заздалегідь повідомляють про приїзд по телефону.

— Ми казали сусідам, що хочемо взяти інших хасидів, — продовжує Галина. — І вони дали нам контакти австрійців. Ці порядні й охайні. Ще й пообіцяли привезти друзів до нас на квартиру.

Паломники-хасиди також забезпечують роботою кілька тисяч уманців. Приміром, Катерина Бойц на час паломництва влаштовується в хасидську їдальню. Миє посуд і чистить картоплю. Отримує $400 на тиждень.

— Усе одно цілий рік сиджу без роботи, — каже жінка.

Катеринин чоловік Олексій Бойц, 36 років, влаштовується прислугою. Під час свята хасидам заборонено працювати.

— Їм не можна торкатися вимикача чи крана газової плити, натискати кнопку ліфта. Я це роблю за них, — говорить Олексій. — Також закуповую кошерні харчі на базарі. Беру за це 50 доларів на день.

Житло в хасидському районі купують паломники

— Квадратний метр квартири в хасидському районі продають на 300–400 доларів дорожче за іншу нерухомість Умані, — розповідає В"ячеслав Олійник, 47 років. Він працює в агентстві нерухомості, що на вул. Рафаїла Чорного. — Наприклад, однокімнатні продають по 30-40 тисяч доларів. У хасидському районі — не менше, як 50 тисяч. Але нерухомість тамтешню на продаж виставляють рідко.
Квартири в Умані купують і юдейські паломники. Хасид Бен придбав готельку на вул. Перовської п"ять років тому. Каже, так зручніше.
— Приехаль и никакой тебе давки. У меня свой жильо. Могу друзья пригласить в гости, — говорить ламаною російською.
На батьківщині, в Ізраїлі, має дружину й сімох дітей. В Україні йому подобається, тому приїздить кілька разів на рік.

Зараз ви читаєте новину «Трикімнатна квартира в Умані приносить 6500 доларів за тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути